De Wildbaan
De Wildbaan

De Wildbaan zoekt nieuwe bestaansmogelijkheden

BRUMMEN - Landgoed de Wildbaan wil in het monumentale pand Huize de Wildbaan acht zorgstudio’s gaan inrichten en nog eens acht goedkope huurwoningen voor jongeren en senioren in het bijbehorende koetshuis. Op termijn zouden er nog maximaal twaalf zorgruimtes of studio’s bij kunnen komen. De nieuwe functies zijn nodig om het landgoed in stand te kunnen houden. De panden staan nu voor een groot gedeelte leeg.


Huize De Wildbaan is gebouwd in 1910 ter vervanging van een ouder huis op het gelijknamige landgoed, in opdracht van kolonel der cavalerie, Adriaan Jacob Paul Metelerkamp van Bronkhorst.. Architect H.A. Ezerman ontwiep het. Samen met de aangrenzende landgoederen Den Bosch en De Rees ligt het om de buurtschap Leuvenheim.


Opstallen als kantoorruimten

De opstallen waren voorheen verhuurd en in gebruik als kantoorruimten. Door ontwikkelingen op de markt en de vraag naar snel internet bleek verhuur steeds moeilijker. Zo staat de eerste verdieping van het hoofdgebouw geheel leeg en is ondanks inzet van makelaars de afgelopen jaren nog niet tot herinvulling van de kantoorruimte gekomen. Ook van het naastgelegen koetshuis staan twee verdiepingen leeg.


Instandhouding onder druk

Door het afnemen van de inkomsten staan het behoud van de functie van het landgoed, de exploitatie en de instandhouding van het hoofdgebouw (een rijksmonument) onder druk. Een nieuwe functie zou voor nieuwe inkomsten kunnen zorgen. Het plan is daarom in Huize De Wildbaan een kleinschalig woon-zorginitiatief in te richten voor dementerenden met een 24-uurs zorgvraag. Op de eerste verdieping van het hoofdgebouw komen daarvoor tot acht zorgstudio’s van circa 30 vierkante meter. De grote salon op de begane grond wordt als gezamenlijke ruimte ingericht. Uiteindelijk zouden maximaal 18 zorgruimtes mogelijk kunnen zijn. Op de iets langere termijn zou dagbesteding voor licht verstandelijk gehandicapten toegevoegd kunnen worden. In het koetshuis zijn acht kleine huurappartementen voor senioren en jongeren voorzien.


Eerder verpleeginrichting

Op de locatie heeft in het verleden al een verpleeginrichting gezeten. Stichting Philadelphia heeft in het hoofdgebouw (rijksmonument) verzorging geboden aan mensen met een lichamelijk en verstandelijk beperking.


Visie op landgoederen

Het Brummense college wil meewerken aan de functieverandering. In de visie op landgoederen uit 2013 is opgenomen dat de instandhouding en ontwikkeling van landgoederen of buitenplaatsen hoge prioriteit heeft. Volgens de gemeente kan het pand aan de eisen van de nieuwe zorgfunctie worden aangepast (onder meer brandveiligheid en een lift) zonder het monumentale karakter aan te tasten.