Foto: VanGalenFotografie
Foto: VanGalenFotografie

Dagelijks bezig als digitale vraagbaak

BRUMMEN - Of hij er druk mee is? “Ja. Best wel”, zegt Brummenaar Roy Bosman (42). Als vrijwilliger ondersteunt hij met name ouderen die problemen hebben met hun pc of tablet. De laatste weken pieken vooral de hulpvragen over videobellen. “Ik ben er momenteel zeven dagen per week, zo’n zes uur per dag mee bezig. Maar dat vind ik niet erg. Het is heel bevredigend om te doen. En dankzij mijn vrouw kan ik het doen.”


Bosman is wegens een hersenaandoening voor regulier werk afgekeurd. Hij heeft geen ict-achtergrond, maar noemt zichzelf een autodidact op het terrein van de informatietechnologie. Hij is een actief vrijwilliger. Bij Buurtklus van Stichting Welzijn Brummen, bij de bibliotheek, bij Seniorweb. Bosman: “Bij de bibliotheek bijvoorbeeld werk ik als vrijwilliger mee aan “Klik en Tik”. Dat is een programma om mensen meer vaardig te maken op de computer en hun weg te vinden op het internet.


Dat ligt nu door corana even stil, maar we skypen met ons groepje elke maandagochtend. Digitaal koffieleuten en kijken of het met iedereen nog goed gaat. En vragen beantwoorden natuurlijk, probleempjes oplossen. De laatste weken zijn er veel hulpvragen over beeldbellen. Logisch nu het onverstandig is om elkaar in levenden lijve op te zoeken. Beeldbellen is dan een alternatief. Maar met name ouderen hebben een helpende handig nodig om beeldbellen via tablet, telefoon of laptop voor elkaar te krijgen. Ik, maar ook nog heel veel andere vrijwilligers via bijvoorbeeld Seniorweb, bieden hulp aan. Soms is het heel eenvoudig om mensen te helpen, zeker als de bellende partijen allemaal werken met Apple apparatuur. Soms is het lastig. Maar het lukt ons altijd. In Seniorweb is veel kennis en ervaring verzameld. Het dient voor mij ook als vraagbaak, als ik er eens niet uit kom.” Bosman hoeft niet bij de hulpvragers voorbij te gaan. “Nee, we helpen op afstand. Dat is wel zo prettig. De aanvragen komen niet alleen uit Brummen, maar het hele land. Bovendien is huisbezoek nu niet verstandig natuurlijk. Soms kunnen we het telefonisch af. Soms, als het ingewikkelder is, nemen we de pc van hulpvragers over via bijvoorbeeld teamviewer.” Bosman vindt het prima er zoveel tijd in te steken. “Ik kan zelf bepalen wanneer ik hulp wil bieden. Het geeft sowieso een kick als je een lastig probleem uiteindelijk toch weet op te lossen. Maar de dankbaarheid die je mensen krijgt als je hen op weg hebt geholpen, maakt het helemaal mooi om dit te doen. Bosman en andere vrijwilligers zijn te bereiken via https://www.seniorwebbet.nl/ of Stichting Welzijn Brummen, 0575 561 988 of info@welzijnbrummen.nl.