Honderden ondernemers vragen ondersteuning

GEMEENTE BRUMMEN - Zo’n 330 Brummense ondernemers hebben bij de gemeente inkomensondersteuning aangevraagd, omdat zij financieel in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis en niet meer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Ze doen daarbij een beroep op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) die geldt voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers.


Volgens woordvoerder Gert-Jan van Dijk gold er voor Tozo, dat speciaal wegens corona in het leven is geroepen, ook al een regeling voor ondernemers die financieel in de problemen kwamen. Maar daar werd hooguit een keer of tien per jaar een beroep op gedaan. De Tozo-uitkering voor levensonderhoud vult het inkomen voor maximaal 3 maanden aan tot het sociaal minimum. Een belangrijke voorwaarde is dat het totale inkomen van de aanvrager als gevolg van de coronacrisis onder het bijstandsniveau is gekomen. Ook op een lening voor bedrijfskapitaal kan een beroep gedaan worden om liquiditeitsproblemen op te lossen.


Overvallen door de grote toeloop

Voor gemeenten kan de grote toeloop op de uitkering tot financiële problemen leiden. Volgens een onderzoek van het Financieel Dagblad (FD) deze week zijn gemeenten de afgelopen weken overvallen door honderdduizenden zzp'ers die noodsteun hebben aangevraagd, en hebben daarbovenop het aantal bijstandsaanvragen zien verdrievoudigen. Tegelijkertijd zien ze hun inkomsten uit bijvoorbeeld toeristenbelasting en parkeergelden razendsnel opdrogen. De Rijksoverheid heeft 1,5 miljard euro gereserveerd voor de inkomensondersteuning zelfstandigen. Volgens het FD zullen gemeenten naar verwachting 300.000 aanvragers moeten opvangen. Waarmee het noodbudget snel uitgeput zal raken.


Weerbaarheidsreserve

Veel gemeenten, waaronder Brummen, kampten al vóór de coronacrisis met tekorten vanwege onder meer de tegenvallende kosten in het sociaal domein. Omdat te compenseren en wat weerbaarheidsresereve te scheppen, besloot de Brummense raad vorig jaar de onroerendzaakbelasting zover op te vijzelen dat die 1.245.000 euro extra oplevert.