Loenen bespaart half miljoen op energierekening

LOENEN - De 1300 huishoudens in Loenen gezamenlijk besparen jaarlijks bijna een half miljoen euro op hun energierekening. Daarnaast hebben ze bijna twee miljoen kilo CO2 emissie voorkomen. Te danken aan hunzelf én de inzet van de Stichting Loenen Energie. En het dorp is nog niet klaar. Als straks de daken van Distributie Centrum Thomassen belegd zijn met panelen wordt in Loenen 2 megawatt aan energie opgewekt. De helft van wat de huishoudens in het Apeldoornse dorp nodig hebben.


André Zeijseink is voorzitter van het bestuur van de Stichting Loenen Energie, waarvoor in 2018 de basis werd gelegd met een EU-subsidie van 200.000 euro. Zeijseink: “Apeldoorn had die subsidie gekregen voor een biomassa-project in Hoenderloo dat vervolgens niet doorging. De gemeente besloot een wedstrijd voor de eigen dorpen uit te schrijven: Energieke Dorpen. Daarvoor konden plannen worden ingediend met als doel het dorp te verduurzamen. Prijs: twee ton. Loenen ging met de eer en het geld strijken.”


Revolverend fonds

Het geld werd in een revolverend fonds gestopt. Dorpsbewoners konden dat aanspreken voor een gunstige lening en gedeeltelijke subsidie voor de aanleg van energiebesparende en/of -opwekkende maatregelen. Zeijseink: “Bewoners die gebruik maakten van het fonds krijgen een subsidie van ongeveer 15 procent, de rest is een lening die ze terug moeten betalen. De besparingen die ze hebben door een lager energiegebruik is groter dan de lasten van de afbetalingen. De bewoners zijn dus goedkoper uit, het milieu vaart er wel bij en het fonds wordt weer gevuld door de terugbetalingen van de leningen. Waarmee nieuwe investeringen in duurzaamheid mogelijk zijn geworden. Met die twee ton, waarvan nu nog ongeveer de helft over is, hebben we circa 1,5 miljoen aan duurzaamheidsinvesteringen in gang gezet.” Dat daarmee een slag is gewonnen blijkt uit vergelijking van de energierekening van Loenense huishoudens met die van huishoudens in andere Apeldoornse dorpen. Loenense huishoudens betalen per jaar 350 euro minder aan hun energierekening vergeleken bij wat gemiddeld betaald wordt in de andere dorpen. Ten aanzien van het duurste Apeldoornse dorp is dat zelfs 700 euro. Los van Loenen Energie Neutraal is in 2019 de Energie Coöperatie Loenen Zon BV opgericht met als doel de uitvoering van het project Zonnedak Distributie Centrum Thomassen met 2.760 zonnepanelen op het dak van het distributiecentrum van Thomassen aan Kanaal Zuid in Loenen.