Raad vergadert door met handicaps

GEMEENTE BRUMMEN - Deze week is de generale repetitie. Om te kijken of het gaat. Een raadsvergadering via de beeldtelefoon. Volgende week donderdag moet het dan in het echt gebeuren. Slechts de burgemeester in een verder lege raadszaal. De raadsleden schuiven aan via een beeldverbinding. Een lege publieke tribune. Belangstellende burgers kunnen de beraadslagingen volgen via geluid, later volgen beelden. Niet ideaal vinden raadsleden, maar het is even niet anders.


VVD raadslid Carla Wijnhoven -zelf herstellende van het coranavirus- spreekt van een surrealistische tijd. “Het raadswerk gaat door. We vergaderen ook als normaal in de fractie. Maar via beeldtelefoon. Straks de raadsvergadering: idem dito. Het kan, maar ideaal is het niet. Volgende week donderdag is het nog wel te doen. Er is weinig te bespreken, vooral hamerstukken. Grotere discussiepunten zijn doorgeschoven naar het voorjaar. In de hoop dat we dan weer -in de openbaarheid- kunnen vergaderen.”


Fractievoorzitter Hennie Beelen (GroenLinks) zegt ook dat het raadswerk door kan, al is het lastig. “Het voordeel is dat de raadsleden elkaar goed kennen. We hebben ook onderling wel contact. Dus zo’n vergadering op afstand is wel te doen. Blijft natuurlijk wel dat je in een debat via beeldtelefoon zaken als lichaamstaal, de mimiek mist. En je loopt niet even de wandelgang in. Ik kan me voorstellen dat onderwerpen die op de lijst ingekomen stukken staan nu niet aangeroerd worden, terwijl je in de raadszaal wel even een vraag zou stellen”. Beelen zegt blij te zijn dat een belangrijk onderwerp als de procedure om te komen tot een regionale energiestrategie naar de agenda van mei is verschoven. “Dat hoort thuis in een publiek debat. “


Erwin te Bokkel, fractievoorzitter van het CDA zegt dat zijn inziens de invloed van corona op het raadswerk gering is. “Het is wennen. Maar onze voelsprieten in de maatschappij werken als normaal. We zien, spreken mensen. Op het werk, op straat, via social media. Veel meer contact gaat natuurlijk digitaal. Ik vertrouw erop dat we straks ook een goede vergadering kunnen hebben. Dat virus, daar hebben we nu eenmaal mee te maken. Maar ons openbaar bestuur kan goed blijven functioneren, ondanks de beperkingen. Het is goed dat we besluiten die zonder problemen kunnen opschuiven, inderdaad uitstellen. Bij grote onderwerpen, die een goed debat vereisen, is het goed om dat in de raadszaal te doen. Met publiek.”