Forse daling criminaliteit in regio IJsselland

REGIO - Het aantal misdrijven in de regio IJsselland, waartoe ook Brummen behoort, daalt gestaag, vermoedelijk als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Dat zegt burgemeester Alex van Hedel: “Kijk je naar drie weken geleden dan daalde het aantal geweldsmisdrijven en woninginbraken met 20 procent ten opzichte van de periode daarvoor. Twee weken geleden was die daling 27 procent ten opzichte van diezelfde periode en afgelopen week 32 procent.”


Volgens Van Hedel heeft het er alle schijn van plegers van dergelijke misdrijven uit angst voor besmetting of omdat ze vrezen bewoners thuis aan te treffen afzien van hun activiteiten. Van Hedel: “Heel veel mensen die vroeger overdag bij hun werkgevers werkten, werken nu immers vanuit huis. De kans dat je als inbreker betrapt wordt of op een bewoner stuit is dus groter.” Volgens de burgemeester heeft de Brummense gemeenschap zich inmiddels gevoegd naar de maatregelen die verspreiding van het virus moeten indammen. “Ik zie en hoor ook dat mensen gedragen zoals je mag verwachten. Ze houden rekening met elkaar, houden afstand en volgen de aanwijzingen in bijvoorbeeld supermarkten goed op. Een groep baart me overigens wel weer meer zorgen en dat zijn de jongeren. Ze zitten nu inmiddels al geruime tijd thuis en het is erg mooi weer. Ik snap wel dat ze elkaar op willen zoeken.


Hangplekken

Maar dat kan nu niet. Vorige week hebben we drie jongeren bekeurd omdat ze zich herhaaldelijk niet hielden aan het verbod om met meer dan drie mensen samen te komen. Afgelopen week zijn geen processen verbaal uitgereikt, maar we gaan op de bekende hangplekken wel frequenter controleren. En zo’n boete is niet kinderachtig: tot 390 euro. Ik roep ook de ouders op. Let op uw kinderen, weet waar ze zijn en grijp eventueel in. Het is van groot belang voor onze gezondheid.” Het aantal Brummenaren dat wegens corona wordt verpleegd in een ziekenhuis is volgens cijfers van het RIVM gestegen van vijf vorige week naar 8 deze week. Het RIVM wijst er daarbij wel op dat sinds 6 april meer wordt getest, vooral bij huisartsen, verpleeghuismedewerkers of thuiszorgmedewerkers. Ook bij patiënten getest met een hoog risico op ernstig verloop van de virusinfectie.