Maaltijdproject Korenmolen groot succes!

EERBEEK - Het maaltijdproject van het Eerbeekse restaurant De Korenmolen, gefinancierd door een Eerbekenaar die onbekend wenst te blijven, is een groot succes. In eerste instantie gingen de initiatiefnemers uit van ongeveer 250 gratis maaltijden en zestig soepen die bezorg zouden gaan worden bij Brummenaren die in deze tijd extra steun kunnen gebruiken. Maar de vraag was aanzienlijk groter. Uiteindelijk vonden 400 maaltijden afgelopen vrijdag hun weg.


Het bezorgen van de gratis maaltijden heeft in ieder geval de komende vier weken plaats. Volgens Johan van Zadelhoff van De Korenmolen zal het aantal maaltijden nog toenemen. “We gaan ook leveren aan de voedselbank”. Volgens de restauranteigenaar is de financiering voor de extra menu’s geborgd. “Onze weldoener neemt die voor zijn rekening. Een geweldig man, die niet alleen de kosten draagt, maar ook volop meewerkt.”


De adressen waar de maaltijden worden bezorgd zijn door de Stichting Welzijn Brummen verzameld. De organisatie kon putten uit de eigen gegevens, maar vroeg ook instellingen als de Mollenhof, Onze Droom en kerken om namen en adressen aan te leveren van mensen die het extraatje zouden kunnen gebruiken. Al die mensen zijn door een team van de SWB telefonisch benaderd met de vraag of ze belangstelling hadden. Martine Jurriens, directeur van SWB: “En dat waren soms lange gesprekken. Simpelweg omdat we mensen aan de lijn kregen, die al lang niemand meer hadden en al dolblij waren met het telefoontje. Dat dus eigenlijk een bijkomend positief effect van het maaltijdproject. Want we vragen die mensen of ze vaker gebeld willen worden of een andere wens hebben. En indien ja: dan koppelen we een van onze vrijwilligers aan zo iemand.”


Jurriens is blij met het succes van het maaltijdproject en de spin off daarvan. Maar het baart haar ook zorgen. “Als in een gemeente met een kleine 21.000 inwoners 400 mensen behoefte hebben aan zo’n menu geeft dat wel te denken. Ik vind dat veel. Zeker omdat we vast niet iedereen in beeld hebben. Het project van de Korenmolen en de sponsor is geweldig. Maar vooralsnog ook eindig. Een grote groep mensen krijgt nu vier weken lang op vrijdag een goede maaltijd. Maar wat is de kwaliteit van hun eten op andere dagen? Is het voldoende, niet te eenzijdig, gezond? Dat zijn dan wel vragen die ontstaan. We gaan komende week met Veluwonen, Riwis en de bibliotheek om tafel om te kijken of we meer sponsoring voor elkaar kunnen krijgen, bijvoorbeeld van ondernemers. Zeker, daarvan hebben veel het ook moeilijk. Maar misschien zijn er ook partijen die wel willen en kunnen bijspringen.”


Susanne Thijsen van de SWB, die het maaltijd project coördineert, denkt niet dat ook misbruik wordt gemaakt van de maaltijdvoorziening: “Nee, er heeft geen toets plaats. Maar ik krijg veel mensen aan de lijn die in aanmerking willen komen voor een maaltijd. En dan volgens soms hele gesprekken. Neem van mij aan: die menu’s komen daar aan waar ze nodig zijn.”