Mondkapjes naaien
Mondkapjes naaien

Jongeren helpen mee met SWB

BRUMMEN - Het Corona virus legt een groot deel van ons dagelijks leven plat. Bedrijven en organisaties sluiten hun deuren en het advies is om sociale contacten tot een minimum te beperken, schrijft Jongerenwerker Sjoerd Botschuyver op de site Stichting Welzijn Brummen.


“In het jongerenwerk hebben we ook een paar moeilijke keuzes moeten maken. Een aantal activiteiten hebben we moeten opschorten, groepsactiviteiten kunnen niet meer en we hebben onze openstelling van het jongerencentrum tijdelijk moeten stoppen. Maar ondanks al dit zijn ‘onze’ jongeren actiever dan ooit. Er komen veel ideeën van jongeren om de oudere en kwetsbare inwoners van onze gemeente te helpen. Bijvoorbeeld door boodschappen te doen, of even telefonisch een luisterend oor te bieden.”
“Mocht je iemand kennen die wel wat hulp of ondersteuning kan gebruiken in deze lastige tijd, dan horen wij dat graag. Jongeren staan te trappelen om hulp te kunnen aanbieden, of we kunnen binnen het netwerk van SWB kijken voor passende oplossingen.

We zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur via 0575-561988. Wij zullen binnen de mogelijkheden die er zijn samen met jou naar een oplossing zoeken. Mailen kan ook via info@welzijnbrummen.nl of s.botschuyver@welzijnbrummen.nl.


Jongeren bakken taarten

Buitengewone tijden, bijzondere initiatieven, ook van jongeren. Indi, Linn en Suze droegen hun steentje bij door bij SWB taarten te bakken. Dit deden zij voor de deelnemers van het dagactiviteitencentrum Studio Actief in Eerbeek (in het Tjark Riks Centrum). De zelfgebakken taarten werden vervolgens door medewerkers van SWB rondgebracht.


Oproep: maak een tekening

Kinderen: let op. Door het Corona virus hebben veel mensen opeens niemand meer om zich heen. Veel activiteiten kunnen niet meer doorgaan, elkaar bezoeken is lastig en niet verstandig. Daarom zou het leuk zijn als veel Brummense kinderen een mooie tekening te maken. Ook een mooie kaart met een vrolijke boodschap is welkom. Jouw naam en adres mag erop als afzender (maar hoeft niet), wellicht krijg je nog een berichtje terug.
Stop jouw tekening of kaart in de brievenbus van (Graaf van Limburg Stirum) Plein 5 in Brummen of het Tjark Riks Centrum in Eerbeek. De jongeren van het jongerencentrum zullen ze vervolgens bezorgen. Maak er iets moois van!


Samen mondkapjes naaien

Gynaecologe Heleen Eising belde de Turkse dames van de naaiclub in Eerbeek. Ze vroeg of een kleine 200 mondkapjes konden naaien voor zwangere vrouwen. Eising gaf hen een patroon, een uitleg en de materialen voor mondkapjes die ongeveer 80 procent beschermend zijn. De dames hoefden er niet lang over na te denken. Ze wilden graag iets doen. Ze gingen, met zijn zessen, thuis aan de slag. Een van de leden kwam met een goed idee. Waarom niet samenwerken in het Tjark Riks Centrum, wel keurig 1,5 m uit elkaar? Gebruik makend van de materialen daar? Zo geschiedde. Een flinke klus, maar binnen een paar uur was die geklaard. Er kwam nog een bestelling bij. Twintig mondkapjes voor de vrijwilligers en medewerkers van de Korenmolen die 400 maaltijden per week gaan maken en bezorgen. En ook die rolde al rap uit de vaardige handen van de dames.


Hulp bij beeldbellen

Beeldbellen is een veilige en fijne manier om in contact te blijven met (klein) kinderen, vrienden of vriendinnen. Maar daarvoor is wel een pc, laptop, tablet of telefoon met camera nodig. En wat software om beeldbellen mogelijk te maken. Voor wie dat lastig vindt: Roy Bosman, vrijwilliger bij Buurtklus (maar ook van Seniorweb en de bibliotheek) wil graag helpen. Hij kan dit doen vanuit zijn eigen huis en hoeft dus niet voorbij te komen. Neem voor deze hulp contact op met Stichting Welzijn Brummen, 0575 561 988 of info@welzijnbrummen.nl.


Mantelzorg

Het coronavirus is er oorzaak van dat in een aantal gevallen de formele zorg verminderd is en een (nog) groter beroep gedaan wordt op mantelzorgers. Maar er zijn ook mantelzorgers die nu niet naar hun dierbaren kunnen gaan. Veel mantelzorgers hebben het nu extra zwaar en kunnen wel wat ondersteuning gebruiken. Daarom hebben zorg- en hulp-aanbieders uit de gemeente Brummen de handen digitaal ineen geslagen. Knooppunt Mantelzorg heeft speciaal voor deze bijzondere tijd een netwerk-app ingericht.

Daarmee staan alle deelnemende zorgaanbieders direct met elkaar in contact, worden ze op de hoogte gehouden van de meest recente nieuwsberichten met betrekking tot mantelzorg(ondersteuning) en kunnen ze oproepen plaatsen voor mantelzorgers of situaties waar ze als organisatie tegenaan lopen. Door het delen van ideeën en te delen wat organisaties zelf momenteel betekenen voor mantelzorgers inspireren ze andere zorgaanbieders. Beroepskrachten/organisaties die tijdens hun werkzaamheden direct of indirect contact hebben met mantelzorgers zijn van harte welkom om deel te nemen aan dit digitale netwerk. Neem hiervoor contact op met Knooppunt Mantelzorg Brummen: mantelzorg@welzijnbrummen.nl / 0575-561988.


Geen huurverhoging

Veluwonen heeft alle huurders een kaart gestuurd om ze een hart onder de riem te steken in deze voor velen moeilijke tijd. Op de kaart wordt aangegeven dat per 1 juni géén huurverhoging wordt doorgevoerd. Huurders die sociaal in de problemen komen, worden doorverwezen SWB. Ook is Veluwewonen gestart met het bellen van huurders om te vragen hoe het met ze gaat en proberen ze tips te geven als huurders ergens in vastlopen.