Koop lokale waar, dan helpen wij elkaar

Bovenstaande kop is een variant op de slogan "Koopt Nederlandsche waar, dan helpen wij elkaar" Deze werd in de dertiger jaren van de vorige eeuw gebruikt om burgers te stimuleren toch vooral Nederlandse producten te kopen vanwege de stagnerende export naar Engeland en Duitsland.


REGIO- De coronacrisis trekt een zware wissel op lokale ondernemers in de gemeente Brummen Op enkele uitzonderingen na kampen de meesten met sterk teruglopende omzetten en als de crisis wat langer aanhoudt vrezen sommigen zelfs om hun bestaan.


Lokale ondernemers vormen de ruggengraat van onze gemeenschap. Zij zorgen voor werkgelegenheid, organiseren evenementen, dragen bij aan dorpsverfraaiing met o.a. bloembakken en kerstverlichting en zijn veelal sponsor van de plaatselijke sportverenigingen die daarmee weer hun leden in nieuwe sportkleding steken, de sportkantine in stand houden enzovoort.


Onmisbare activiteiten

Zonder actieve ondernemers is er geen Sinterklaasintocht, geen bloemenmarkt of zomermarkt. Ook het vernieuwde station/transferium zou zonder de Eerbeekse ondernemers ondenkbaar zijn geweest. Het Pinksterfestival Brummen, Koningsdag of de Brummense Kermis zijn activiteiten waar de Brummense ondernemers onmisbaar zijn.


bescheiden omzetten

Het gemak van de internetwinkels, zeker gedurende de coronacrisis, knaagt aan de toch al bescheiden omzetten van de lokale ondernemer/winkelier. Wat gebeurt er als deze zijn deuren moet sluiten; minder winkelaanbod in onze dorpen, minder geld voor sportverenigingen, evenementen en dorpsverfraaiing. Ook de talrijke toeristen, die middels campings en vakantieparken een extra impuls geven aan de lokale economie ,zullen hier dan minder geld besteden en naar de omliggende steden gaan om hun vertier te zoeken en hun euro's kwijt te raken. De gemeente incasseert ruim een half miljoen euro per jaar aan toeristenbelasting. Dit geld is keihard nodig om onze gemeentelijke voorzieningen te kunnen bekostigen.