Hilde schrijft brieven ter bemoediging. Foto: Babette Kruk.
Hilde schrijft brieven ter bemoediging. Foto: Babette Kruk.

Noaberschap in crisistijd hard nodig!

HALL - Door de maatregelen rondom het coronavirus dreigen veel mensen in een sociaal isolement te raken. De school en de kerk zijn dicht. Het verenigingsleven en alle soorten van bijeenkomsten liggen stil. nDe jeugd kan niet meer chillen met vrienden en ouderen ontvangen geen bezoek. Nu dit een langere tijd gaat duren is goed noaberschap van groot belang.


In een ongewone tijd als deze, lijkt het wonen in een klein dorp een voordeel. Veel mensen kennen elkaar en er wordt doorgaans goed voor elkaar gezorgd. Zo ook in Hall. Toch maakte pastor Jolanda Aantjes zich zorgen en vroeg aan Lisette Bosch en Henry Leeflang van Hall Leeft eens mee te denken; Kennen wij alle mensen? Zien we niemand over het hoofd? En wat zien we niet?


Omzien naar elkaar

Het kwam tot een gezamenlijk initiatief; Omzien naar Elkaar. In een brief die de afgelopen week door een groep jongeren huis aan huis is rondgebracht, roepen zij alle Hallenaren op tot goed noaberschap. “Door de omstandigheden is in veel huishoudens de dagelijkse routine ver te zoeken, zegt Jolanda Aantjes. Ouders moeten thuis werken waarbij ze vaak in één ruimte zitten met de kinderen. Die moeten huiswerk maken maar dat blijkt thuis meer discipline te vergen dan op school. Wat gebeurt er in een gezin als kinderen hun energie niet kwijt kunnen? Levert het onveilige situaties op als niets meer ‘normaal’ lijkt te gaan? En hoe hou je dat vol, zeker nu de scholen tot en met de meivakantie dicht blijven.


Herontdekken maar ook spanningen

Voor ouderen, zeker alleenstaanden, lijken alle dagen van de week vaak hetzelfde. Momenten waar men naar uitkijkt zijn familiebezoek, het koffie-uurtje in de Wheme of de wekelijkse hulp in de huishouding. Maar als dat allemaal wegvalt, wie weet dan nog hoe het met ze gaat? Hoe gaat het met onze jeugd, nu ze niet samen kunnen chillen, sporten of muziek maken. Als je hele dagen met je ouders door moet brengen? Nieuwe situaties, waarin je ineens het leggen van een grote puzzel kunt herontdekken, maar die ook voor spanningen kunnen zorgen.”


In kaart brengen

In de brief ‘Omzien naar elkaar’ staan de contactgegevens van een zevental personen. Ze zijn allemaal actief binnen de Hallse gemeenschap en hebben een uitgebreid sociaal netwerk. Een brede afspiegeling van de bevolking door leeftijd en achtergrond. Ze zijn voor deze tijd met elkaar verbonden via een WhatsApp groep. Mensen die hulp nodig hebben, even van zich af willen praten of de zorgen willen delen, kunnen een beroep op hen doen.


Gezamenlijk netwerk

Samen brengen ze in kaart welke behoeftes er zijn en wie daar de beste oplossing voor heeft. “Het is niet zo dat zij dit allemaal zelf moeten doen, zegt Lisette Bosch, voorzitter van Hall Leeft. Juist door hun gezamenlijke netwerk kunnen ze de hulp inschakelen van iemand die het best bij ze past. Ook veel jongeren willen graag helpen, nu school dicht is slaat de verveling toe en zijn ze blij als ze eens even iets anders kunnen doen. Hoewel het bekend is dat veel mensen een ander niet graag ‘lastig willen vallen’ doet de pastor toch een dringend beroep op hen: Schroom niet! Vraag om die boodschappenhulp, vraag om dat gesprek of deel je verdriet. We doen het graag.


Hilde schrijft brieven

Eén van de contactpersonen is de 22-jarige Hilde Kruk. Uit eigen beweging begon ze vorige week brieven te schrijven. Op verzoek van bekenden stuurt ze die naar mensen, die men in deze tijd wat extra aandacht wil geven. Ze schrijft gewoon zo, omdat ze het leuk vindt.