Liever winkelen dan seks


COLUMN - Als je Voorst binnenrijdt word je opgewacht door een reclamebord met: ”Steun de lokale ondernemers. Koop, Bestel & Reserveer lokaal. Zo helpen we elkaar”. Hoe zou het met onze winkeliers zijn, slagerij Van Dijk, groenteboer Bas Jansen en bakkerij Teeselink, mijn vaste gasten op deze pagina, vroeg ik mij af. Ze staan er nog. Alle drie met een eigen webshop en thuisbezorging.

Webwinkels floreren. Valse mediabureautjes knagen aan het succes en bieden winkeliers gratis advertentieruimte aan op hun sites. Voor een informatie of een bestelling moet je kunnen doorklikken naar een eigen site van de winkel. Het mediabureau levert je er een tegen betaling. Het lijkt op de ‘gratis smart phones van de telefoonmaatschappijen, die peperduur verwerkt bleken in de gebruikstarieven.

Er is al flink wat kaalslag in de advertentiekolommen. Ook in het Brummens Weekblad zie ik gaten vallen. Geen auto’s, horeca, kappers en schoonheidsalons. Uitvaartverzorgers, pastores, predikanten en supermarkten barsten uit hun voegen. Maar modezaken en speciale winkeltjes, zeker als ze nieuw zijn, moeten zien te overleven op regeringsbrood.

Ons wordt een inhaaleconomie voorspeld na de coronacrisis. Coolblue opent heuse winkels om te kijken en te keuren. Retaildeskundige Ad van Beek zei in De Stentor dat zestig procent van de vrouwen boven de dertig de voorkeur geeft aan winkelen boven seks. Nu ze het winkelen moeten missen hebben misschien hun partners weer de voorkeur. En de winkeliers moeten bedenken hoe ze na de crisis de verbinding kunnen aangaan met hun klanten. ‘Een winkel runnen is zorgen dat klanten jou de omzet gunnen’. Wij dus.

De huis-aan-huisbladen behoren ook tot de bedreigde diersoort. Het zijn advertentiefuiken, maar de betere bladen ontwikkelen zich tot lokale informatiemedia. In kleine plaatsen, zoals Brummen, vaak het enige. Ze schragen de democratie, heeft mediaminister Slob gezegd. Let er een beetje op, gemeente Brummen.