Extra toezicht na eerste Coronaslachtoffer

GEMEENTE BRUMMEN - De gemeente Brummen heeft vijf extra toezichthouders aangesteld die erop gaan controleren dat de inwoners zich in de openbare ruimte gedragen volgens de richtlijnen van het RIVM. Dat om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Het gaat dan om bijvoorbeeld het voldoende afstand houden van elkaar en maximaal in groepen van drie samenkomen.


Volgens burgemeester Alex van Hedel is daarmee een team van in totaal negen mensen beschikbaar. De gemeente beschikte al over twee toezichthouders en twee zogeheten bijzondere opsporingsambtenaren. De groep wordt daarbij nog ondersteund door de wijkagenten. De bedoeling is dat zij zeer zichtbaar in het straatbeeld aanwezig zijn, mensen adviseren of eventueel terecht wijzen.


Jongeren ook verantwoordelijk

Van Hedel zegt dat Brummen zich op dit moment gelukkig mag prijzen. “In vergelijking met veel andere gemeenten is het aantal slachtoffers nog beperkt. Afgelopen vrijdag is één oudere inwoner van onze gemeente overleden. Het aantal bekende besmettingen is laag (volgens RIVM donderdag: vier-red.). Wat iedereen kan waarnemen en wat ik ook uit het veld terug hoor, is dat nagenoeg iedereen zich gedraagt volgens de richtlijnen van het RIVM en ook bijvoorbeeld in winkels de aanwijzingen van het personeel opvolgt. De enige groep die mij wel enige zorgen baart zijn de jongeren. Ik begrijp heel goed dat juist zij de behoefte hebben elkaar op te zoeken. Niettemin hebben jongeren echter ook hun verantwoordelijkheid te nemen. Als waarschuwen niet blijkt te helpen, gaan we bestuurlijke of in ernstige gevallen strafrechtelijke sancties opleggen.” Bij bestuurlijke sancties gaat het om boetes, bij strafrechtelijke kan eventueel vervolging via de rechtbank worden ingesteld. Van Hedel heeft een crisisteam samengesteld waarin oa de gemeentesecretaris, diverse ambtenaren en de politie zitting hebben die de ontwikkelingen volgen.