Gelukkig vaak weer volle schappen!
Gelukkig vaak weer volle schappen!

Schappen supers geleidelijk aan weer gevuld

EERBEEK - Nog vertonen sommige schappen in de supers vooral leegte, maar dat is van voorbijgaande aard. “Langzaam lopen we weer in op de hele grote vraag van klanten sinds vorige week vrijdag”, zegt Casper Heine, eigenaar van de Jumbo supermarkt in Eerbeek. “Het probleem is niet dat er geen spullen zijn, maar logistiek gezien is de enorme vraag moeilijk bij te sloffen.”


Na de toespraak van premier Mark Rutte over de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, zagen supermarkten de aankopen van consumenten enorm pieken. Het hamsteren leverde supermarktketen Jumbo de vrijdag na de toespraak de hoogste dagomzet ooit op. Topman Ton van Veen van Jumbo zei dat die 65 procent hoger was dan op een normale vrijdag.


Enorme omzetten

Casper Heine: “Alle supers hebben enorme omzetten gedraaid. Je kunt de bevoorrading wel voor een deel opschalen, maar zo’n onverwacht grote vraag is niet bij te benen. We zien nog steeds dat mensen klaarblijkelijk het zekere voor het onzekere willen nemen en meer kopen dan gebruikelijk. Er zijn dus nog steeds lege rekken, maar het worden er wel minder. Ik verwacht dat die in de komende dagen ook weer gevuld zijn.”


Dichte scholen, extra krachten

Het feit dat de scholen dicht zijn, helpt daarbij. Heine: “Daardoor kunnen we veel extra krachten inhuren om de vakken te vullen. Want die zijn echt nodig. Ook al omdat we extra energie moeten steken in hygiënische maatregelen: we maken pinautomaten, de winkelwagentjes, zeg maar alle dingen die mensen aanraken met grote regelmaat schoon.