Luckerhof in gesprek met Graziella van Hedel. Foto: Marion Verhaaf
Luckerhof in gesprek met Graziella van Hedel. Foto: Marion Verhaaf

Boekenweek 2020 start met Schaft en Svevo

BRUMMEN - Voor de 85ste keer is er de jaarlijkse Boekenweek, voor deze jubileumeditie koos men als motto Rebellen en Dwarsdenkers. En dat staat niet alleen voor de verschillende auteurs die zich durven uit te spreken, maar ook voor de hoofdpersonen van hun boeken.


In de Primera Brummen vond de aftrap plaats van de Boekenweek met een dubbele boekpresentatie. Rob Luckerhof en Peter Hammann namen elkaar een interview af over hun boeken. Luckerhof schreef een boek over de Italiaanse schrijver Svevo en Hammann en een boek over verzetsvrouw Hannie Schaft.


Zeer uiteenlopend

Twee zeer uiteenlopende onderwerpen voor hun boeken, maar beide horen zeker thuis in het motto van de Boekenweek. Schaft spreekt misschien meer tot de verbeelding van de aanwezigen, beter bekend als 'Het meisje met het rode haar'. De laatste tijd komen steeds meer details en foto's van haar naar buiten. Vooral dit jaar, nu 75 jaar Bevrijding wordt gevierd, krijgt zij weer aandacht.


Ziekelijke jaloezie

Svevo wordt door Luckerhof gevolgd in de ontwikkeling van zijn schrijverschap, maar ook zijn ziekelijke jaloezie. Hij verdiepte zich in zijn dubbelleven als schrijver en zeer geslaagd zakenman. Zijn bedrijf produceerde verf van o.a. scheepskielen en deed goede zaken in oorlogstijd. Na afloop van de interviews, overhandigde Luckerhof een exemplaar van zijn boek "De wereld van Italo Svevo" aan
Graziella van Hedel, de vrouw van onze burgemeester en Italiaanse van oorsprong.