Afbeelding

Mayr Melnhof kapt met rottende houtwal

EERBEEK - De houtwal van MayrMelnhof achter de woningen aan de Volmolenweg en de Poelkampstraat wordt weggehaald. “Door langdurige buitenopslag dreigt door rottend hout de stapel op diverse plaatsen in elkaar te zakken waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan,” schrijft de directie van de fabriek aan de bewoners.


Eenmaal weg komt de houtwal ook niet meer terug. Het bedrijf verwerkt al geruime tijd geen rondhout meer, maar uitsluitend losse houtchips. In het verleden had de houtwal op de erfgrens altijd de nevenfunctie van een geluidtechnische en visuele barrière. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de kartonfabriek een geluidswand zou plaatsen ter hoogte van het terrein Poelkampstraat en langs de erfgrens aan de Volmolenweg. Een aanvraag voor een omgevingsvergunning was reeds ingediend, maar die is door de provincie Gelderland terzijde gelegd. Omdat de Raad van State delen van het bestemmingsplan heeft vernietigd, kan het provinciaal bestuur op dit ogenblik geen vergunning verlenen.


Geluidswering

Mayr Meinhof en de Provincie Gelderland zijn zich bewust van de ontstane situatie en ze zoeken samen naar een tijdelijke oplossing die bouw van een geluidwerende scheidingswand op de huidige erfgrens, waar nu de houtwal ligt binnen de geldende regels wel mogelijk maakt. “Wachten tot het bestemmingsplan is aangepast is geen optie,” zo laat een woordvoerster van het Provinciebestuur weten. “Het kan nog wel anderhalf jaar duren voordat dat gerealiseerd is.” In de brief aan de betrokken bewoners schrijft de directie van het bedrijf, dat het zich er terdege van bewust is dat, zodra de houtwal is verwijderd en er geen tijdelijk alternatief is gerealiseerd, waardoor omwonenden overdag meer hinder kunnen ervaren.