'Boert Bewust' verbindt boer en burger

HALL - Als een olievlek waaiert Boert Bewust vanuit het oosten uit over Nederland. Een organisatie van boeren en tuinders, die met vakkennis en passie hun vak uitoefenen. En nu ook de burgers willen laten zien wat ze doen. Verbinding met de consument van hun producten zoeken. Op het eigen bedrijf. Sinds kort is ook een afdeling actief in de IJsselvallei. Met agrariërs en tuinders uit onder meer Loenen, Hall en Twello.


Eén van hen is Jillis Slingerland, die met zijn vrouw Anneke een kalvermesterij bezit in Hall. Hij ziet in Boert Bewust een krachtig middel om de landbouw in Nederland op een positieve manier voor het voetlicht te brengen. “Er is de afgelopen maanden veel te doen geweest rond boeren. En we zijn niet alleen in positieve zin in beeld geweest. Het punt is: je kunt een keer op je trekker naar Den Haag rijden om aandacht te vragen voor de sector. Prima. Maar daar kun je niet mee bezig blijven. Wat we met Boert Bewust willen, is verbinding zoeken. Tussen boeren en de samenleving. Actief contact zoeken met je eigen omgeving. Laat mensen zien wat je doet. In alle eerlijkheid. Toon het professionalisme, laat zien dat je verantwoord bezig bent, vertel het verhaal achter je bedrijf of je sector. In sommige gevallen kun je mensen ook direct van je producten laten proeven. We hopen dat er zo een goede dialoog ontstaat met burgers. Je hoeft het niet altijd volledig met elkaar eens te zijn, maar als het bijdraagt aan wederzijds respect en meer betrokkenheid van consumenten bij hun voedsel, dan is veel gewonnen.”


Scores

Boert Bewust hanteert een score. De deelnemende agrariërs kunnen daarmee laten zien welke zaken zij extra doen op hun bedrijf, náást wat volgens de wet verplicht is. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het zorgvuldig omgaan met klimaat en energie, de gezondheid van dieren en aan de goede relatie met de samenleving. De scores worden iedere drie jaar opnieuw bekeken.


Skybox in de stal

Deelnemende boeren en tuinders plaatsen een bord in de tuin met bedrijfsgegevens en een QR code, waarmee extra informatie op te vragen is, waaronder ook bijvoorbeeld bezoekmogelijkheden. Slingerland: “Dat gaan we organiseren. Praktisch en hygiënisch is het niet te doen om bij voortduring bezoekers op het erf te hebben. Maar je kunt wel rondleidingen en andere activiteiten organiseren. Ikzelf wil graag een skybox in mijn kalverstal. Daar ben ik mee bezig. Dan kun je verantwoord laten zien waar je mee bezig bent.” De doelstelling van de stichting Boert Bewust is dat er in 2020 minstens 8 streken draaien met in totaal 500 deelnemers.