Wees alert, de trajectcontrole gaat aan!

BRUMMEN/ EERBEEK - De traject controle op de Eerbeekseweg tussen Eerbeek en Brummen (N787) wordt voor zomer ingeschakeld. Het wegdeel is een van de twintig provinciale wegen die voorzien is van deze intelligente snelheidsmeting. Maandag ging de eerste controle van start op de N414 in Utrecht. Een beruchte weg waar uit metingen blijkt dat de helft van de bestuurders harder rijdt dan 80 kilometer per uur. De overige trajecten volgen daarna in hoog tempo.


Nu nog geven de borden bij de meetpalen in Brummen aan dat het om een proefopstelling gaat. Maar straks gaan hardrijders zonder pardon op de bon. In tegenstelling tot gewone snelheidsmetingen, waarbij de weggebruikers een vast meetpunt passeren en de snelheid op één moment wordt gemeten, gaat het hier om trajectcontrole. De apparatuur registreert de auto bij het binnenrijden van het meettraject, tussentijds én opnieuw bij het verlaten daarvan. Op basis van die gegevens en de tijd die het voertuig nodig had om de afstand af te leggen, kan de gemiddelde snelheid worden berekend. Snel afremmen als bijvoorbeeld bij een flitspaal, heeft dus geen zin. Uit onderzoek van onder meer de ANWB blijkt dat provinciale wegen de gevaarlijkste in ons land zijn. Slechts zes procent van onze wegen geldt als ‘provinciaal’ maar ze leiden tot één vijfde van alle verkeersdoden. In Nederland zijn de afgelopen vier jaar 427 personen overleden op een provinciale weg of fietspad. Dat wegen gevaarlijk zijn heeft te maken met het feit dat ze tweebaans zijn, er vaak bomen langs staan en sloten langs lopen. Er zijn bovendien gelijkvloerse kruisingen en ook langzaam verkeer als trekkers maken gebruik van de wegen, waarop auto’s en motoren vaak aanzienlijk sneller rijden dan toegestaan. Daarbij komt dat de kans op een ongeval exponentieel stijgt met de verhoging van de snelheid. De N787 is een provinciale weg en valt dus onder de verantwoordelijkheid van de provincie Gelderland.


Verkeersvergelijker

Maar de gemeente Brummen doet het bepaald niet goed als het gaat om het aantal verkeersslachtoffers. Tussen 2008 en 2018 waren er volgens de zogeheten ‘verkeersvergelijker’ in de gemeente twaalf verkeersdoden te betreuren. Dat is ruim 57 als het wordt omgerekend naar het aantal slachtoffers per 100.000 inwoners. Landelijk zijn er 32 verkeersdoden per 100.000 inwoners. Brummen neigt dus naar het dubbele. De N787 draagt haar steen daaraan bij. Volgens een onderzoek van RTL Nieuws vielen op de in drie jaar (2014-2016) in totaal 4 verkeersslachtoffers bij de 22 ongevallen. Zo botste in 2015 een 28-jarige Brummenaar met zijn auto tegen een boom en overleed daarbij. In februari van dit jaar had nog een ongeval plaats waarbij drie voertuigen waren betrokken.