Afbeelding

Dit najaar start bouw van Zonnepark Eerbeek

EERBEEK – De werkzaamheden waarbij de voormalige stortplaats aan de Doonweg wordt afgedicht zijn naar verwachting in april afgerond. De afdichting is een wettelijke verplichting die Stort Doonweg BV als eigenaar van de voormalige stortplaats dient uit te voeren. Stort Doonweg BV en lokale energiecoöperatie BrummenEnergie hebben op 6 februari de werkzaamheden toegelicht aan enkele omwonenden.


BrummenEnergie realiseert op de voormalige stortplaats aan de Doonweg Zonnepark Eerbeek. Voordat de bouw en de installatie van de ruim 15.500 zonnepanelen kan beginnen, moet eerst aan de wettelijke verplichting van afdichting van de stortplaats voldaan worden. Ook zonder de realisatie van een zonnepark hadden deze werkzaamheden plaats moeten vinden. In april is de afdichting met staalslakken naar verwachting gereed. De afdichtingslaag heeft enige maanden de tijd nodig om te stabiliseren en (hemel)waterdicht te worden, voordat dit najaar gestart kan worden met de bouw van het zonnepark.


Gesprek omwonenden

Op 6 februari hebben Stort Doonweg BV en BrummenEnergie uitleg gegeven aan een aantal omwonenden over de status van de voormalige stortplaats, de werkzaamheden en wie waar verantwoordelijk voor is. De stortplaats is niet meer actief: sinds 2001 wordt er niet meer gestort. In het verleden is op deze plaats voornamelijk papierpulp en plastic gestort door de papierfabrieken. De voormalige stortplaats, het grondwater en de huidige werkzaamheden worden voortdurend gemonitord door een gecertificeerd bureau. De Omgevingsdienst houd daar toezicht op. De omgevingsdienst doet dit in opdracht van de provincie Gelderland, die het bevoegd gezag heeft over de voormalige stortplaats. Stort Doonweg BV is als eigenaar van de voormalige stortplaats opdrachtgever van de huidige werkzaamheden. De provincie Gelderland heeft vergunning verleend voor deze werkzaamheden. De provincie heeft bevestigd dat de werkzaamheden geen gevaar opleveren voor de volksgezondheid, dat de werkzaamheden passen binnen de vergunning en voldoen aan de gestelde normen. Na afdichting pacht BrummenEnergie de grond om er Zonnepark Eerbeek te realiseren. Met de stroom die daarmee opgewekt wordt, kunnen zo’n 1600 huishoudens een heel jaar van stroom worden voorzien. Het plan voor dit zonnepark is in nauwe samenwerking met Stort Doonweg b.v. namens papierfabrieken DS Smith de Hoop en Mayr Melnhof Eerbeek ontwikkeld.