Afbeelding

Herdenking raketinslag centrum Eerbeek

EERBEEK - Vrijdag 23 februari 1944 kwam er een V1- raket neer in het centrum van Eerbeek. Door de inslag van deze onbemande raket kwamen elf mensen om het leven en raakten er 30 gewond. Ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis werd vijf jaar geleden een plaquette onthuld aan de Stuijvenburchstraat. Daar zal op zondag 23 februari om 11.00u een herdenking plaatsvinden in bijzijn van burgemeester Alex van Hedel.

Het initiatief voor de herdenking is genomen door het 4-mei comité Eerbeek. 'Alle kerken en scholen zijn benaderd voor deze herdenking' zegt Freek Toevank, lid van het comité. 'Vanaf 11.00u zullen de klokken van de Kruiskerk en de voormalige H. Geestkerk luiden. Bij de herinneringsplaquette wordt u welkom geheten door Arjan van der Lest van het 4- mei comité. Aansluitend zullen de namen van alle slachtoffers opgelezen worden. Ik zal vertellen over wat er precies is gebeurd op deze plek, 75 jaar geleden.

Bloemlegging

Na de toespraak van de burgemeester zullen er bloemen gelegd worden'. Alle dodelijke slachtoffers waren evacuees uit Arnhem. Vanwege de 'Slag om Arnhem' in september 1944 moesten de inwoners van die stad worden geëvacueerd. Duizenden van hen werden in Eerbeek en omstreken geplaatst. Zij werden ondergebracht bij particulieren, in fabriekspanden en scholen. De V1- raket kwam neer op het kruispunt Stuijvenburchstraat/ Illinckstraat/ Coldenhovenseweg. De omliggende winkels en woonhuizen werden zwaar beschadigd.

Evacuees

In al deze panden waren evacuees ondergebracht. De bakkerij van Mulder, later slagerij Van Veen en de groentewinkel van Tabor, nu De Pelikaan, werden weer opgebouwd. De schoenenwinkel van Te Hennepe, nu boekhandel Hendriks stortte in en vloog in brand doordat er kachels omvielen. Twee evacuees zijn daar in de vlammenzee omgekomen.

V1-inslag 11:00 uur

Tussen waar nu bakker Ten Veen en Rutten Schoenen zijn gehuisvest, stond een lagere school. Vier van de zeven lokalen werden totaal verwoest en ook hier zijn evacuees omgekomen. Op de overlijdensaktes van de elf slachtoffers staan ook adressen die ver van het kruispunt lagen. Gezien het tijdstip 11.00 uur, van de V1- inslag, werd aangenomen dat deze mensen op weg waren naar de gaarkeuken.

Trieste historie

Heel triest is het verhaal van twee gezinnen met elk vijf kinderen, die onderdak hadden gekregen bij de familie Jurrius aan de Harderwijkerweg. Beide moeders kwamen om en lieten daarmee ondraaglijk leed na voor de nabestaanden. Veel evacuees hebben nog jaren contact onderhouden met hun 'gastgezinnen'. De herdenking op 23 februari is om diezelfde tijd van inslag, vanaf 11.00 uur bij de plaquette aan de Stuijvenburchstraat. Het 4-mei comité nodigt u van harte uit om bij deze herdenking aanwezig te zijn.