Raad wil snel verbod op knalvuurwerk

GEMEENTE BRUMMEN - De Brummense gemeenteraad wil snel een verbod op het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen. Er zouden daarbij wel alternatieven moeten komen voor het afsteken van consumentenvuurwerk om het oude jaar uit en het nieuwe jaar toch feestelijk in te leiden.

Dat was de strekking van een motie die door GroenLinks, PvdA, D66 en CDA bij de laatste raadsvergadering is ingediend. Burgemeester Alex van Hedel, die belast is met de portefeuille openbare orde en veiligheid, ontraadde de motie. Maar na twee korte schorsingen stemden elf raadsleden voor en 7 raadsleden tegen, waarmee de motie aangenomen was en de burgemeester de opdracht kreeg hem uit voeren. De indieners stelden dat de jaarwisseling feestelijk zou moeten zijn, maar dat de praktijk is dat het afsteken vuurwerk tot onacceptabele overlast en gevaarlijke situaties leidt als letsels, vernielingen en overlast voor mens en dier. Ze wezen er verder op dat 61 procent van de Nederlanders voorstander is van een vuurwerkverbod voor particulieren en 81 procent begrip heeft voor een landelijk verbod op consumentenvuurwerk.

Beter vanuit de samenleving

Van Hedel zei die standpunten te begrijpen het er mee eens te zijn. Maar hij meende dat niet zinvol zou zijn om als Brummen capaciteit te steken in dergelijk beleid als in de landelijke politiek al wordt nagedacht over een mogelijk vuurwerkverbod.

Het (ambtelijk) zoeken naar alternatieven voor vuurwerk, leek hem op dit moment ook niet opportuun, omdat er inmiddels een initiatief ligt van jongeren en het jongerenwerk in de gemeente om een feest te organiseren met de komende jaarwisseling. Van Hedel: "Het is beter dat het vanuit de samenleving komt, dan dat wij het bedenken en het dan maar opleggen." Van Hedel zei eerder in de krant over te weinig politiemensen te kunnen beschikken om zo'n verbod te handhaven. Verbieden in Brummen zou zijns inziens weinig zin hebben als overal elders gewoon vuurwerk gekocht kan worden. "Een landelijk verbod op termijn heeft denk ik wel kans van slagen," zei hij.

Voet bij stuk

De meerderheid van de raad hield echter voet bij stuk. Wel kreeg Van Hedel wat meer respijt. In de eerste motie werd het college nog opgedragen om vóór de zomerreces met een voorstel te komen aangaande een verbod op het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen en het vinden van alternatieven daarvoor. Dat leek Van Hedel nauwelijks haalbaar. Hij kreeg daarop tijd tot september.