Afbeelding
Foto:

Bruinja, dichter des vaderlands

BRUMMEN - Op dinsdag 4 februari komt Tsead Bruinja naar de Bibliotheek in Brummen. Bruinja woont tegenwoordig in Amsterdam, maar werd geboren in het Friese Rinsumageest. Hij schrijft in twee talen: er zijn zowel Nederlandse als Friese bundels van hem verschenen. In 2019 en 2020 is hij Dichter des Vaderlands. In het kader van de Poëzieweek 2020 is hij via de Boekensteun te gast.

Het debuut van Bruinja kwam in 2000 met het in het Fries geschreven 'De wizers yn it read' ('De wijzers in het rood'). In 2003 volgde 'Dat het zo hoorde', zijn eerste Nederlandstalige werk. Vele dichtbundels volgden. Zowel in 2018 als 2019 is er nog een nieuwe bundel van hem verschenen.

'Dit is de dag'

Bruinja was daarnaast van 2008 tot 2013 actief als dichter voor het actualiteitenprogramma 'Dit is de dag'. Hij werkt bovendien veel samen met kunstenaars van andere disciplines, zoals typografen en beeldend kunstenaars. Zodoende kun je zijn gedichten ook in het straatbeeld tegenkomen op gebouwen en winkels. Bruinja's tweetaligheid is kenmerkend voor zijn werk. Zijn meertalige opvoeding staat aan de basis van een zeer taalgevoelige poëzie.

Poëzieprijzen

Dat de bundels van Bruinja door menigeen gewaardeerd worden, blijkt uit nominaties voor belangrijke poëzieprijzen als de Jo Peters PoëziePrijs en de Ida Gerhardt Poëzieprijs. Hij is verkozen tot Dichter des Vaderlands door een benoemingscommissie met vele bekenden uit het vak. In deze hoedanigheid schrijft hij gedichten naar aanleiding van actuele nationale gebeurtenissen.

Praktische informatie

Bruinja komt op dinsdagavond 4 februari om 20.00 uur in Bibliotheek Brummen. De toegang is € 6,00 voor niet donateurs. Voor donateurs is de lezing gratis. Reserveren is gewenst. Dit loopt via www.bibliotheekbrummenvoorst.nl.