Netwerkcoaches tegen eenzaamheid

GEMEENTE BRUMMEN - De gemeente Brummen beschikt sinds deze maand over zes, binnenkort zeven zogeheten netwerkcoaches. Een groep vrijwilligers specifiek opgeleid om inwoners van de gemeente te ondersteunen bij het opbouwen van een sociaal netwerk.

Marijke Bolt van de Stichting Welzijn Brummen die het project begeleidt: "De netwerkcoach, die overigens op veel plaatsen in het land wordt geïntroduceerd, is een verbreding van ons maatjesproject. Bij dat laatste koppelen we ook mensen die sociale ondersteuning hebben aan een vrijwilliger, maar dan voor lange tijd. Jarenlang soms."

Relaties aangaan én onderhouden

"Bij de netwerkcoach gaan we uit van een termijn van zes tot negen maanden, waarbij de vrijwilliger degene die daar behoeft aan heeft helpt bij het herstellen, opbouwen of uitbreiden van hun netwerk. Met de bedoeling dat ze na die maanden weer genoeg mensen om zich heen hebben verzameld en ook in staat zijn die relaties te onderhouden.

Drempel moet laag zijn

Eventueel kan de vrijwilliger hen ook begeleiden naar een activiteit waar nieuwe mensen ontmoet kunnen worden. Zo proberen we de drempel om de deur uit gaan zo laag mogelijk te maken." In praktijk blijkt dat nogal wat mensen in kwetsbare positie verkeren waar het hun sociale omgeving aangaat. Door een ziekte of beperking bijvoorbeeld, omdat ze hun partner of andere naasten verliezen of omdat ze als mantelzorgers alle energie steken in het verzorgen van een ander. En daardoor weinig tijd hebben voor het onderhouden van andere contacten.

Slecht 64% sociaal weerbaar

Uit onderzoek blijkt dat 64 procent van de mensen sociaal weerbaar is, maar daarentegen 22 procent eenzaam is (te klein netwerk), 6 procent sociaal geïsoleerd (geen netwerk) en 8 procent contactarm (te weinig mensen of eenzijdig netwerk). Bij 80-plussers liggen de laatste drie percentages nog aanzienlijk hoger. Bolt: "Maar isolement komt in alle leeftijden en bij allee bevolkingsgroepen voor.

Specialisten per doelgroep

We hebben ervoor gekozen dat één coach zich specifiek richt op jongeren. Twee op nieuwkomers. Die worden doorgaans in de eerste periode dat ze zich vestigen wel begeleid, maar in praktijk is een helpende hand bij het verstevigen van hun netwerk wenselijk. De overige vier coaches gaan de mensen begeleiden die niet tot deze twee doelgroepen behoren." Het project kon mede tot stand komen dankzij een startsubsidie van het Oranje Fonds van 13.000 euro.

Deelname graag!

Wie wil deelnemen aan het project of iemand kent die wil deelnemen kan contact opnemen met de netwerkcoaches via telefoonnummer 0575 561988 of email: netwerkmaatje@welzijnbrummen.nl. Meer informatie over dit project vindt u op de site van StichtingWelzijnBrummen.