Weilanden Hall toch niet meer dan groene woestijn

HALL - De weilanden aan de Oude Zutphense weg in Hall zijn toch niet meer dan een 'groene woestijn'. Beter om er zonnepanelen op te leggen en het geheel te omzomen met struweel en bloemrijke akkerranden. Tot die opmerkelijke uitspraak kwam advocaat Bart de Haan dinsdag in de rechtbank in Arnhem.

Hij stond daar namens de initiatiefnemer -en met twee ambtenaren van de gemeente Brummen- tegenover een groep omwonenden die menen dat de gemeente ten onrechte een vergunning heeft verleend voor de aanleg van een 36 hectare grote zonneweide op die weilanden.

Groene woestijn

De typering van 'groene woestijn' had De Haan opgetekend uit de mond van de initiatiefnemer tot het park en eigenaar van de gronden Eerbekenaar Arnold Jurrius, die het grasland nu gebruikt ten behoeve van zijn melkveebedrijf.

50 voetbalvelden

Het ging bij de zitting ook in belangrijke mate om de impact die de aanleg van 50 voetbalvelden zonnepanelen zou hebben op de leefomgeving, zowel van mens als dier. De bezwaarmakers tegen de vergunning stelden dat de gemeente nauwelijks onderzoek heeft verricht naar de ecologische waarden van het gebied. Bovendien verweten Brummen geen beleid te hebben waar het aanleg van dergelijke grootschalige voorzieningen betreft en geen regie te hebben gevoerd bij het uitwerken van de plannen. Guido Groot Obbink, wiens woning pal grenst aan het plangebied zei daarover: "Wij wonen op het platteland en dan wordt ineens een reusachtig industrieel aandoend zonnepark naast je huis neergelegd.