Blind typen

De toekomst is begonnen. Vorige week in dit weekblad: Ruzie over de aanleg van 27 hectare zonnepark in Hall. Uitgevochten voor de rechtbank in Arnhem. En stinkende smurrie bij het zonnepark op de oude vuilstort in Eerbeek. Daar tegenover een ' feel good' opinieonderzoek van Cleantech. 'Cleantech' is het masker van de Stedendriehoek Apeldoorn- Deventer- Zutphen op het gebied van duurzaamheid. Het Rijk verlangt een regionale energiestrategie van de regio en Cleantech vroeg aan de bevolking: waar wilt u windmolens en de zonpanelen hebben? De antwoorden zijn voorspelbaar. Niet in de natuur en de woonwijken. Wel langs de (snel)weg en zonpanelen in de geluidsschermen.

Bijna drieduizend mensen deden mee en driekwart van hen vindt het belangrijk dat de regio energie-neutraal wordt. Volgens de opinieonderzoekers geeft het grote aantal deelnemers 'een betrouwbaar en nauwkeurig beeld'. Ze zeggen niet dat het resultaat de mening van alle inwoners spiegelt. Dat kan ook niet, de deelnemers hebben zichzelf aangemeld, ze vormen geen representatieve afspiegeling van de bevolking. Stel je voor dat de opinieonderzoekers hadden gevraagd: Brummen moet dertig windreuzen plaatsen en zevenduizend hectare zonpanelen. Een aanname afkomstig van energiedeskundigen bij
Cleantech. Ik vermoed heel andere enquĂȘteresultaten.

Ik hoor bij de 72 procent van de ondervraagden die energieneutraliteit belangrijk hebben genoemd. Maar vraag mij niet: hoe? Moet ik Cleantech geloven, Klaas Dijkhoff, of Jesse Klaver, of toch maar Diederik Samsom? In Brussel gaat Samsom het grote groene plan van Timmermans uitvoeren. Voor zijn vertrek beloofde hij in de Volkskrant geleidelijkheid, betaalbaarheid en in 2050 kleine veilige thorium-reactoren.

Met 'halveer ze' joeg D66 de boeren hun trekkers op. Niet zolang ik regeer, zei minister Schouten. Politiek handjeklap. In het grote spel is de enquĂȘte van Cleantech een cursus blind typen. Bij de mensen die willen luisteren, is het klimaat allang geland. Het wachten is op een Deltaplan Energietransitie.