'Den zwarten knecht'

NRC- Handelsblad herdrukte een voorplaat van 'Het Leven' op 5 december 1916, midden in de Eerste Wereldoorlog. Volgens het onderschrift had Sinterklaas haast omdat zijn stoomboot in Het Kanaal was opgebracht door de Engelsen. Als je duidelijk maakte dat je een neutrale Nederlander was, met een bonafide lading, mocht je doorvaren. 'Den zwarten knecht, die zich niet voldoende als Nederlander legitimeren kon, hield men gevangen'. De NRC voegt eraan toe: 'Alledaags racistisch grapje van een eeuw geleden. Voor ons een verwijzing naar het racistisch symbool dat Zwarte Piet is voor zijn tegenstanders'.

Zwarte Piet blijkt een lijmstok voor rechts ongenoegen. De oprichters van 'Ongehoord Nederland' zagen in de roetveegpiet een argument voor een nieuwe radicale omroep. Georginio Wijnaldum, gelegenheidsaanvoerder van het Nederlands elftal, werd bejubeld om zijn heldere verklaring tegen racisme. Hij zei erbij: 'Zwarte Piet moet ook weg'. Een kabinetsdelegatie met de premier aan het hoofd haastte zich naar de voetbalbond om maatregelen te nemen tegen racistische scheldpartijen.

Het is niet zo moeilijk om in Zwarte Piet een Domme August te zien en te begrijpen dat mensen met een donkere huid zich voelen uitgebeeld als Malle Pietje. Bij de antipieten van 'Kick out Zwarte Piet' werden de ramen ingegooid. De boeren, die zich als natuurpiraten bejegend voelden, konden vrijuit ploegen op het Malieveld. Zij mochten aan tafel in het Catshuis.

De meeste mensen zien in Sinterklaas slechts een kinderfeest. Ze zijn absoluut niet racistisch, Zwarte Piet of niet. Maar nu we eenmaal weten dat medeburgers Zwarte Piet als een racistisch symbool kunnen ervaren, waarom dan krampachtig vasthouden aan zwart? Met een roetveeg is het kinderfeest niet minder. Ik zag pikzwarte Pieten bij Jumbo voor de deur. Volgend jaar, als Wijnaldum ons Europees kampioen heeft gemaakt, roetveegpieten?