Van Hedel over kwestie Brummense raad

GEMEENTE BRUMMEN - Het imago van de Brummense raad heeft een fikse deuk opgelopen door de interne strubbelingen die leiden tot het vertrek van wethouder Margriet Wartena in juni en het opstappen van de resterende drie wethouders 31 oktober. Dat zegt burgemeester Alex van Hedel. Gelijktijdig wil hij de kwestie niet dramatiseren. "We hebben een democratisch bestel. Daarin komen dit soort dingen voor."

Van Hedel wil niet speculeren over hoe het heeft kunnen gebeuren dat de raad zo verdeeld raakte en de coalitie (deels) uiteenviel. Maar noemt wel een aantal factoren. "De start was natuurlijk ongelukkig, doordat Lokaal Belang, de grootste partij na de verkiezingen, vrijwel meteen verdeeld raakte na discussie over de keuze voor de wethouder. Ik denk zelf dat de jonge partij Lokaal Belang misschien onvoldoende voorbereid was op het electorale succes en niet goed had nagedacht over het feit dat ze een wethouder zouden moeten leveren. De sfeer in de raad was daarna niet zo goed als je zou willen.

Gescheiden verantwoordelijkheden

Daarbij speelde denk ik ook mee dat tweederde deel van de raadsleden nieuw was. Minder ervaren mensen, waardoor je toch ook een stukje stabiliteit verliest. En kijk, we hebben een duaal stelsel. De raad stelt de kaders en controleert, het college bestuurt en voert het beleid uit. Gescheiden verantwoordelijkheden. Dat is goed. Als coalitiepartij hoef je niet telkens te applaudisseren bij het collegebeleid, maar de vraag is wel in welke mate je het ter discussie moet stellen." (Verwijt dat de VVD met name werd gemaakt - red).

Heidag uitgesteld

Van Hedel zegt met de fractievoorzitters afzonderlijk als in het zogeheten presidium (vergadering met de fractievoorzitters gezamenlijk, waarin onder meer de agenda's worden vastgesteld) over de sfeer en problemen in de raad gesproken te hebben. "We besloten in september een soort van heidag te houden met de hele raad om de zaken op een rij te zetten. Door het vertrek van Magriet Wartena en de collegevorming die daarna nodig was, is die dag vervolgens uitgesteld tot december. Maar die gaan we dus wel nog houden."