De fractieleiders van de coalitiepartijen ondertekenen het coalitieakkoord. Foto: Peter Leunissen
De fractieleiders van de coalitiepartijen ondertekenen het coalitieakkoord. Foto: Peter Leunissen

Fractieleiders ondertekenen coalitieaccoord

GEMEENTE BRUMMEN - De vier kandidaat-wethouders voor het nieuwe Brummense college zijn bekend. Drie van hen zijn nieuw, twee komen van buiten de gemeente. Gisteren werden ze voorgesteld aan de raad. De oppositie – op Gerda Jolink (VVD) en Luuk Tuiten (Lokaal Belang) na- liet de gelegenheid overigens aan zich voorbijgaan.

Het CDA schuift Ine van Burgsteden naar voren, woonachtig in Arnhem. Van Burgsteden heeft een ruime politiek-bestuurlijke achtergrond. Van 2007 tot en met 2014 was ze raadslid in de Gelderse hoofdstad. In de navolgende bestuursperiode was ze wethouder voor de Christen-Democraten. Bij verkiezingen van 2018 verloor het CDA één van haar drie zetels. De partij kwam niet meer in de coalitie terug. Van Burgsteden bleef als raadslid deel uitmaken van het lokale bestuur.

Wethouder uit Zutphen

D66 heeft haar wethouder uit Zutphen gehaald. Het is Ingrid Timmer, fractievoorzitter voor de democraten sinds mei 2015 en lijsttrekker bij de laatste verkiezingen. Ze werkt als opleidingsmanager bij het Graafschap College in Doetinchem.

Ontheffing woonplaatsvereiste

Van Burgsteden als Timmer blijven ook na hun benoeming in hun huidige woonplaats wonen. Dat betekent dat voor hen een ontheffing voor het woonplaatsvereiste wordt aangevraagd. Dat was ook het geval bij de afgetreden wethouder Jolanda Pierik die in Heerde woont.

Derde nieuwkomer

De derde nieuwkomer is Pouwel Inberg, die door GroenLinks wordt voorgedragen. Mede-oprichter van Brummense afdeling van GroenLinks. Hij woont in Brummen. Inberg werkt bij DAR, afvalinzamelaar voor acht gemeenten in de regio Nijmegen als hoofd advies en relatiebeheer. Inberg is tevens bestuurslid van de Stichting Sportkompas in Brummen.

Behoud van het oude

De PvdA kiest voor het behoud van het oude en draagt de in Oeken woonachtige Eef van Ooijen voor. Van Ooijen is aan zijn vierde periode als wethouder bezig. Opmerkelijk is dat Van Ooijen -evenals zijn collega-wethouder Jolanda Pierik- in de raadsvergadering van 31 oktober aftrad.