Afbeelding

Bladbrengpunten vaak dodelijk voor egels

GEMEENTE BRUMMEN – Tot de jaarwisseling ruimt de gemeente verzameld blad op, dat van gemeentelijke bomen valt. Een paar keer per week worden de hopen opgehaald, maar wat is het effect op de natuur?

Brummen geeft in Gemeente Thuis aan: "In principe wordt op maandag en dinsdag het blad in Brummen geruimd." Groot nadeel is dat diverse diersoorten graag gebruik maken van blad om in te kruipen voor de winterslaap. Egels maken volgens de Zoogdiervereniging hun winternest bij voorkeur van droge bladeren. Zo'n bladbrengpunt is dan ook een winterwalhalla voor slaperige egeltjes totdat de gemeente de boel komt ophalen en met de knijperbak al het leven uit de hoop knijpt.

Gevraagd naar de wijze waarop de gemeente Brummen het doden van door de wet beschermde dieren tegengaat blijft het even stil. Brummen verwijst in eerste instantie naar de info waar het gaat om het schoonhouden van stoep en straat. Remco van Straaten reageert inhoudelijk "Onze mensen halen de punten regelmatig leeg en controleren hierbij altijd de randen. De afgelopen jaren hebben we hierbij niets kunnen ontdekken. Om problemen te voorkomen is het ook het beste om dit tijdig (ongeveer wekelijks) leeg te halen."

Merel Florance Klaarmond van de Egelwerkgroep van Zoogdierbescherming: "Wij vinden dat mensen in belang van de natuur he blad in de borders moet laten liggen. De kans is heel groot dat egels op dit soort plekken gaan overwinteren." Het blad wordt op natuurlijke wijze afgevoerd.

De gemeente: "Het leeghalen van de bladhopen gebeurt met een knijpervrachtauto of met een kraan en dumper. Hierbij wordt het blad met grote happen op een transportvoertuig gedeponeerd." Het gevaar bestaat dat de schoonmaakwoede egel killing-fields oplevert.