Afbeelding

Inspirerende opening jubileumjaar Amnesty!

EERBEEK - Vrijdag 18 oktober jl. kwamen belangstellenden bij elkaar in de Kruiskerk te Eerbeek om aandacht te geven aan 40 jaar lokale inzet voor Amnesty International. Inclusief de directeur van AI Nederland, dhr. Eduard Nazarski.

Mw. Ria van de Maat van de lokale werkgroep, heette allen welkom, wethouder Van Ooijen sprak zijn waardering uit voor Amnesty in het algemeen en de werkgroep in het bijzonder en daarna was het woord aan dhr. Nazarski. Begeleid door beelden op de beamer werden de aanwezigen gloedvol geïnformeerd over de werkwijze van AI; hoe worden gegevens verzameld, situaties gecheckt en welke rol spelen getuigen. AI heeft internationaal met name aandacht voor 3 ontwikkelingen die het recht aantasten: de autoritaire staat, vluchtelingen en de invloed van data-verzamelen. In Nederland richt AI zich specifiek op voorkomen van etnisch profileren, het recht op demonstreren (van voor- en tegenstanders) en de dialoog zoeken/vinden/houden.

Wereldwijd verricht AI onafhankelijk onderzoek; hoort getuigen, pleegt hoor en wederhoor, etc., kortom alles wat noodzakelijk is om juiste, relevante en belangrijke info te verzamelen, te delen en te verwerken in rapporten t.b.v. de VN. Ook lichtte dhr. Nazarski, sprekend uit eigen ervaring, stille diplomatie en goed netwerken toe maar deelde ook de mooie, hartverwarmende reacties van degenen die tijdens hun gevangenschap brieven of kaarten mochten ontvangen. Ja, uw handtekening helpt! Het was een interessante avond welke met een hapje en drankje werd afgesloten en waarbij ook Unicef, wereldwinkel en kledingbeurs SKKB zich presenteerden. In de week van 10 december (dag van de Rechten van de Mens) organiseert AI op 1100 plaatsen weer een schrijfmarathon, ook in Eerbeek. Nadere info volgt nog in de lokale bladen. Om de dialoog tussen mensen te bevorderen, wil de lokale werkgroep op vrijdag 22 november -voor het eerst- ook een zg. Mensenrechten dialoog organiseren. Dit is een bijeenkomst van 1,5 uur, waarbij in kleine groepjes, met een gespreksleider, een onderwerp van verschillende kanten/inzichten met elkaar wordt besproken. Opgave hiervoor is noodzakelijk op info@eerbeek.amnesty.nl.