Vrees dat de klok weer wordt teruggedraaid...
Vrees dat de klok weer wordt teruggedraaid...

Oppositie vreest voor 'terug naar het oude'

GEMEENTE BRUMMEN - "Zeer teleurstellend" en "De democratie is met voeten getreden". Dat zijn de reacties van VVD en Democratisch Brummen op het verloop van de informele raadsvergadering van vorige week donderdag. Beide partijen verbazen zich over het gedrag van de collega raadsleden die bezig zijn met de vorming van een coalitie. Hun inbreng bleef beperkt tot een oorverdovende stilte.

De informele openbare raadsbijeenkomst was belegd na afstemming tussen de formateur, mevrouw Annelies van der Kolk, en de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Alex van Hedel. De formateur wilde de raadsleden niet alleen bijpraten maar ze ook in gelegenheid stellen om suggesties voor het vervolg van de coalitiebesprekingen aan te dragen. Ook wil de formateur weten welke competenties raadsleden belangrijk vinden voor de functie van wethouder.

Wat willen de partijen zien?

Democratisch Brummen en VVD lieten weten dat ze voorstander zijn van een duaal systeem, waarbij de raad het college controleert. De fracties van PvdA, CDA, Groen Links en D66, die samen het nieuwe college gaan vormen, zwegen in alle talen. Zij vertrokken na de dertien minuten durende vergadering naar een apart zaaltje om achter gesloten deuren met de formateur verder te praten. Toch moeten de coalitiepartners ideeën hebben. Het CDA opperde tijdens de mislukte poging van de VVD om een brede coalitie te vormen, om wethouders te laten solliciteren. De suggestie werd niet in het openbaar aan de formateur voorgesteld. Ook Groen Links en D66 lieten, voordat afscheid werd genomen van de VVD, overal horen dat ze belangrijke delen uit hun verkiezingsprogramma terug wilden zien. Maar toen er de gelegenheid was om in het openbaar die suggesties over te brengen aan de formateur, bleef het stil.

"Informateur kent onze wensen"

PvdA-fractievoorzitter Berend Klok vond het niet nodig om in de openbare vergadering de standpunten van zijn partij aan de formateur toe te lichten. "We zijn al een poosje in gesprek en de formateur kent onze wensen," aldus Klok.

"Deze bijeenkomst was eigenlijk bedoeld om de toekomstige oppositiepartijen de gelegenheid te geven hun inbreng te geven. Dat stond zo inderdaad niet in de uitnodiging, maar dat was wel de bedoeling." Rolf Schinkel, fractie voorzitter van D66, bevestigt dat door de partijen die nu met elkaar spreken over de vorming van een coalitie, was afgesproken, dat ze niet het woord zouden voeren, maar slechts zouden luisteren naar de wensen van de andere partijen. "Natuurlijk heeft D66 ook wensen," aldus Schinkel, "maar wij vonden het niet relevant om dat in deze vergadering aan de orde te stellen. Dat anderen zich daar aan ergeren en achteraf daar een mening over hebben bevreemdt mij. Waarom uiten ze die bezwaren dan niet tijdens de vergadering?"

Beschamend toneelstukje

Volgens Carla Wijnhoven (VVD) en Mame Douma (Democratisch Brummen) was het een beschamend toneelstukje. "Kennelijk wilden de aanstaande coalitiepartners met deze openbare informatiebijeenkomst laten zien dat ze open en transparant aan het werk zijn. Uiteindelijk hebben ze in de openbaarheid geëtaleerd dat het proces verre van transparant is en dat belooft weinig goeds voor de toekomst van de lokale politiek," aldus Douma.

Straks alles weer als vroeger?

De thans tot de oppositie gedoemde partijen waren bij de laatste verkiezingen de grote winnaars. Samen telden ze 23 procent meer stemmen, terwijl de opkomst nog geen twee procent hoger was. Grote verliezers bij de laatste verkiezingen waren CDA (min 15%), PvdA (-20%) en D66 (min 12%). Deze cijfers lijken de mening van Carla Wijnhoven te onderbouwen: "Ik vrees dat de klok weer fors wordt teruggedraaid en dat straks alles weer gaat zoals het vroeger ook ging. En daar hadden we net succesvol afscheid van genomen."