Afbeelding

Brummen snijdt fors in speeltuinen

BRUMMEN - Het waren andere tijden. In het beleidsplan 'Brummen kiest voor Creatief' noteerden ambtenaren vorig decennium hoe kinderen optimaal bediend konden worden met een fijnmazig net van wijk- en buurtspeelplekken. Want spelen bij dergelijke voorzieningen is immers goed voor zowel de lichamelijke als de sociale als de creatieve ontwikkeling.

Tussen 2008 en 2015 zou er ruim een half miljoen - 567.000 euro - geïnvesteerd moeten worden in de optimalisering van de speelvoorzieningen. Nu in 2019 gaat Brummen snijden in de speelvoorzieningen. Het beleidsplan is nooit volledig tot uitvoer gekomen. Belangrijkste reden: een gebrek aan geld. En dat is met de armlastige positie van Brummen niet beter geworden. Er is onvoldoende budget om alle slechte speeltoestellen te vervangen. Om dat te doen, is een bedrag nodig van 120.500 euro. In de begroting is voor vervanging een budget van 25.000 euro opgenomen. Bij het vervangen van slechte toestellen moeten keuzes worden gemaakt. Om veiligheidsredenen worden slechte toestellen verwijderd, maar niet perse ook vervangen.

Kan wel met minder

De gemeente stelt nu dat het ook wel minder kan met het aantal speelplekken. Er zijn immers veel minder kinderen in de gemeente. Sinds het vaststellen van het speelbeleid in 2008 is het aantal kinderen afgenomen met 22 procent. Volgens de prognose van de provincie neemt de hoeveelheid kinderen de komende 20 jaar nog eens met 11,5 procent af. Vooral in de wijken Brummen Centrum, Brummense Enken Oost en West, de Pothof, Noorder Enk, Eerbeekse Enk en Werfakker en in de kernen Hall en Empe daalt het aantal rap. Brummen heeft verspreid over haar wijken en kernen nu nog 59 speelplaatsen met speeltoestellen. Daaronder gaat de gemeente een opschoning houden. Versleten speeltoestellen op plaatsen waar nog weinig kinderen spelen worden weggehaald en niet vervangen. De speelruimte blijft, maar dan zonder speeltoestellen. Het uitgangspunt is daarbij dat er voor kinderen in elke wijk minimaal één speelplaats met speeltoestellen beschikbaar blijft. Die zijn veilig te bereiken en hebben veilige speeltoestellen. Op deze plaatsen kan geïnvesteerd worden in nieuwe speeltoestellen. Wijkspeelplaatsen zoals de Cruijffcourt, een skatebaan en trapveldjes blijven daarnaast bestaan. Ambtenaren gaan nu met de kinderen van de basisscholen in Brummen en Eerbeek de wijk in om te horen hoe zij over de speelmogelijkheden in hun wijk denken. Met de aldus opgehaalde informatie kunnen voorstellen gemaakt worden voor aanpassing. In afwachting van deze plannen worden gevaarlijke speeltoestellen dus wel weggehaald, maar zoals eerder vermeld, nog even niet vervangen.