Dubbel jubileum voor ABK huis en NIVON

HALL - Het ABK-huis en kampeerterrein Het Hallse Hull vierden afgelopen zaterdag dat ze respectievelijk 65 en 60 jaar bestaan. In de eetzaal was een overzichtstentoonstelling ingericht over de belangrijkste gebeurtenissen.

Eigenaar is het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk (NIVON). Deze vereniging groeit, vorige week werd het 20.000ste lid ingeschreven. Enkele duizenden van hen runnen, beheren en onderhouden 13 kampeerterreinen met evenzoveel natuurvriendenhuizen en ruim 4000 km aan wandelpaden.

Het NIVON is voortgekomen uit het Instituut voor Arbeidersontwikkeling (IvAO). Deze werd destijds opgericht vanuit de gedachte dat er een plek moest zijn voor culturele ontwikkeling en scholing van arbeiders, gestoeld op sociaaldemocratische beginselen. Het ABK-huis dankt zijn naam aan Asser Benjamin Kleerekoper. Hij was politicus voor de SDAP, columnist en bestuurslid van het IvAO. Het ABK-huis werd destijds geopend door Willem Drees sr. De politieke banden zijn allang verbroken, kernwaarden zijn nu sociaal, duurzaam en verdraagzaam. Het huis heeft 60 bedden en is geschikt als groepsaccommodatie. Al ruim 50 jaar wordt het NIVON Pinksterfestival hier georganiseerd.

De open dag begon met een talkshow. Voorzitter Henk Schaaf en wethouder Eef van Ooijen werden geïnterviewd door Gerda Pinkenbiest. Er werden cadeautjes uitgewisseld en men vroeg zich af hoe ze in de toekomst meer voor elkaar kunnen gaan betekenen. Vervolgens liepen zij achter 'wolven' fluitist Rik Bakker door een confetti van herfstbladeren naar buiten waar de markt was opgesteld. Met informatie van de steenuilenwerkgroep en de Imkersvereniging Eerbeek. Daarnaast demonstraties wilgentenen vlechten en vogelhuisjes timmeren. Er was een quiz over de Gelderse kastelen, je kon je laten masseren of samen gaan zingen.

De hele dag was het gezellig druk. Het werd een soort reünie, men had elkaar soms jaren niet gezien. De zusjes Rosa, Sofie en Iris uit Dwingeloo komen hier al jaren tijdens de vakantie omdat ze alles op de camping leuk vinden. Voor hen was er vandaag een speurtocht en zij vermaakten zich prima op het blote voetenpad. Ter afsluiting was het Hallse fanfareorkest D.E.S. uitgenodigd. Gastvrouw Miriam van Vught gaf aan dat D.E.S. bij alle belangrijke gebeurtenissen aanwezig was geweest. 'En altijd op Hemelvaartsdag, heel vroeg in de ochtend. Dus jullie horen er bij, al is het wat onwennig om jullie nu eens niet in m'n pyjama te zien.'