Aanvang nieuw college in 2018. Foto: Peter Lous
Aanvang nieuw college in 2018. Foto: Peter Lous

Brummens college na 18 maanden...

vervolg van voorpagina

Er moet een nieuwe wethouder komen. Maar niet van Lokaal belang. D66 is in beeld, GroenLinks, een brede coalitie van de zittende drie partijen plus D66 en GroenLinks. Het blijken vruchteloze exercities.

Verder zonder de liberalen

Twee weken geleden krijgt VVD fractievoorzitter Carla Wijnhoven van haar sociaal-democratische evenknie Berend Klok te horen dat PvdA, CDA, GroenLinks en D66 verder willen zonder de liberalen. En dat betekent dat ook VVD wethouder Peter-Paul Steinweg het veld moet ruimen.

Geen uitleg

Uitleg wordt door Klok niet gegeven. Maar de reden is evident. De liberale fractie wordt te wispelturig gevonden, te tegendraads, te weinig bestuurlijk collegiaal. Zo had de partij zeer veel kritiek op de Perspectiefnota, het document waarin de financiële koers van de gemeente wordt geschetst. Opgesteld onder verantwoordelijkheid van de eigen wethouder.

Verantwoordelijkheden

De VVD heeft daar geen moeite mee. Dat is nu eenmaal de aard van het dualisme stelt de partij. Het college bestuurt, de raad controleert. Gescheiden verantwoordelijkheden, waarbij het niet vanzelfsprekend is dat de eigen wethouder of de coalitie per definitie een hand boven het hoofd gehouden wordt.

En daarin ligt het verwijt verscholen dat de andere coalitiepartijen telkens wel een strakke fractiediscipline hanteren. En dus -met soms wat licht gesputter- standaard met collegebesluiten instemmen.

En daar heeft de VVD een punt. Al ziet PvdA partijvoorzitter Fred Jansen dat anders. Hij trekt de vergelijking met een leverancier: "Als die een keer de afspraken niet nakomt, ga je in gesprek. Gebeurt dat vaker, dan doe je geen zaken meer met elkaar."

Exit Steinweg

Dat schept de eigenaardige positie dat de grootste partij buitenspel staat, een alom gewaardeerd wethouder op moet stappen en in ruil daarvoor twee kritische oppositie-partijen aan boord stappen. Formateur Annelies van der Kolk mag nu met de vier partijen een vernieuwd coalitieakkoord gaan opstellen.

De twee nieuwkomers kunnen natuurlijk niet het bestaande akkoord omarmen. Want waarom heten ze voorheen anders 'oppositie'.

We hoeven er overigens weinig van te verwachten. Veel van het bestaande beleid is onomstreden en financiële ruimte voor nieuwe beleid is er niet. Een beetje herverpakken zal het zijn. Wat schaven hier, wat extra lasten daar. Intussen blijft de financiële positie van Brummen erbarmelijk.

We mogen vast medelijden hebben met de nieuwe wethouder financiën.