Brummens college, 18 maanden verder

BRUMMEN - Een foto van het Brummens college, genomen op het gazon voor gemeentehuis. Fleurig in het midden Margriet Wartena, links in stemmig grijs Jolanda Pierik, daarnaast nonchalant Eef van Ooijen. Rechts van Wartena twee mannen in pak. Burgemeester Alex van Hedel en Peter-Paul Steinweg. Het is kort nadat de raad heeft ingestemd met de benoeming van de vier wethouders. Het is zonnig, de zomer lonkt, uitdagingen liggen in het verschiet.

In het college-akkoord schrijven de college partijen optimistisch: "We willen dat Brummen een financieel gezonde gemeente is (…..) waar ook zichtbaar energie wordt gestopt in verduurzaming. De (meerjaren) begroting moet sluitend zijn en de algemene reserve moet een zodanige omvang hebben dat tegenvallers kunnen worden opgevangen."

Achttien maanden verder. Van de fraaie voornemens is nog weinig gerealiseerd, de gemeente staat er financieel belabberd voor, het college is geïmplodeerd, de raad ernstig verdeeld.

Opmerkelijke start

De huidige raad maakte natuurlijk al een opmerkelijke start. Lokaal Belang behaalde bij de verkiezingen vorig jaar maart vier zetels, evenveel als de VVD. Maar kopman Mame Douma van de lokale partij stapte al rap op. Hij ging verder als eenmansfractie: Democratisch Brummen. Aanleiding: geruzie over het wethouderschap. Waar Mame op het pluche had gehoopt, schoof het bestuur Margriet Wartena naar voren. LB'ers Eric Kleverwal en Theo Hofman volgden Mame. Coalitiepartij Lokaal Belang hield één raadslid over en een ferme tegenstander in het trio Democratisch Brummen.

Geen faire kans

Het lag als een schaduw over de coalitie. Vooral Wartena moest het ontgelden. Ze liet steken vallen, zeker. De raad voelde zich op een aantal dossiers slecht voorgelicht. Wartena zelf zei later 'geen faire kans te hebben gehad'. Het kinnesinne bij haar voormalige partijgenoten zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij het ondermijnen van haar positie. Eind juni van dit jaar stapte zij op.