PvdA en CDA grijpen in Brummen de macht

Donderdag 26 september krijgen de partijen tussen vier en vijf uur afzonderlijk een toelichting van de informateurs, kunnen ze vragen stellen en wensen kenbaar maken. Daarna is het de bedoeling dat onder leiding van een formateur gewerkt wordt aan een nieuw coalitieakkoord dat nu niet geschreven zal worden door partijvoorzitters, maar door gekozen raadsleden.

Verder zonder de VVD

Zover komt het echter niet. Diezelfde avond nog ontmoeten verschillende raadsleden (uitgezonderd die van de VVD) elkaar op een bijeenkomst in Brummen. Wat daar is besproken is tot op heden onduidelijk, maar de conclusie wordt een dag later aan het begin van de middag door Berend Klok (PvdA) aan Carla Wijnhoven overgebracht: "We gaan zonder jullie verder." In een persbericht stellen de fractievoorzitters van PvdA en CDA dat "een coalitie met de VVD op dit moment onvoldoende zekerheid voor een stabiel bestuur in de gemeente Brummen biedt." Gevraagd naar de argumenten waarop die conclusie "onvoldoende zekerheid" is gebaseerd, geeft fractieleider Klok (PvdA) geen antwoord.

Erwin te Bokkel (CDA) baseert de uitsluiting van de VDD op het soms zeer stroeve verloop ("zoals over de OZB") van de informatiegesprekken. "Het CDA heeft een voorkeur voor een raadsbrede coalitie. Dat bleek nu echter niet mogelijk," aldus de CDA-fractievoorzitter. "We gaan, met alle informatie die we al hebben, in gesprek om toch te proberen zo breed mogelijk steun te vinden voor het coalitieakkoord en het uiteindelijke voor het college."

Niet aanschuiven

De eerst zo enthousiaste Rolf Schinkel (D66) verklaart zijn ommezwaai met "we hebben de indruk gekregen dat we gewoon moesten aanschuiven, terwijl wij vinden dat er een heel nieuw akkoord op tafel moet komen." De woorden van Schinkel zijn onbegrijpelijk voor de VVD want ook deze partij wilde een akkoord dat door alle partijen onderschreven wordt en ondertekend door de raadsleden zelf.

Wellicht komt het vertrouwen terug

Volgens voormalig D66 afdelingsvoorzitter en kandidaat-wethouder Thijs Schiphorst is nog niets uitgesloten. "Brummen heeft een college nodig dat kan vertrouwen op een zo breed mogelijke steun in de raad. Er is aangekondigd dat met alle partijen gesproken gaat worden en wellicht komt het vertrouwen terug in een coalitie waar ook de VVD deel van uitmaakt."

Volgende week donderdag gaat de gemeenteraad vergaderen over de begroting voor de komende vier jaar. Of dan de huidige wethouder van financiƫn, Peter Paul-Steinweg (VVD), die begroting voor het nieuwe college zal verdedigen, is onzeker.

Wanneer Berend Klok de VVD de beloofde uitleg zal geven, weet hij nog niet. "Maar samen met het CDA zullen we dat zeker doen."