PvdA en CDA grijpen in Brummen de macht

GEMEENTE BRUMMEN - Vorige week vrijdag zit de VVD-fractievoorzitter in de auto als PvdA-collega Berend Klok haar belt. "We hebben met de andere drie partijen gesproken en we gaan verder zonder de VVD". Wijnhoven is stomverbaasd; er is toch enthousiast gereageerd op het VVD-initiatief om een zo breed mogelijke coalitie te vormen? En nu dit. Een toelichting van de PvdA fractieleider zou nog volgen.

De crisis binnen het Brummense College van B&W begint half juni als wethouder Margriet Wartena oordeelt dat ze geen steun meer heeft van de meerderheid van de raad. Bij de oppositie ligt een motie klaar en behalve Groen Links, D66 en Democratisch Brummen zou de VVD deze ook wel eens kunnen gaan steunen. PvdA-voorzitter Fred Janssen tracht tijdens een lange schorsing de partijen daarvan te weerhouden. Uiteindelijk stapt Wartena zelf op.

Op zoek naar coalitiepartner

Na de zomer gaan de drie overgebleven coalitiepartijen op zoek naar een nieuwe partner. Aanvankelijk lijkt het erop dat D66 tot het college zal toetreden en dat Thijs Schiphorst de nieuwe wethouder wordt, maar op het laatste moment haakt de PvdA af. De socialisten zien toch liever Groen Links als partner. In een verslag over de coalitiebesprekingen aan haar leden verbaast Groen Links zich erover dat in de gesprekken hoofdzakelijk bezwaren zijn geuit tegen hun kandidaat-wethouder Pouwel Inberg. Een dag later wordt een gecorrigeerd verslag verstuurd. De alinea met de twijfels over Inberg is verwijderd.

Een nieuwe start

De verschillen van mening tijdens de informatiegesprekken binnen de coalitie zijn voor de VVD aanleiding een nieuwe start te maken. Informateur Anja Prins gaat, in opdracht van de VVD, met alle partijen om de tafel. Dinsdag 24 september concludeert ze, samen met mede-informateur Mike Waltmans, dat een door vijf partijen gedragen coalitie voor Brummen de beste oplossing zou zijn. Een paar uur later schrijft D66 raadslid Rolf Schinkel in een persbericht dat zijn partij ervan overtuigd is dat de VVD, PvdA, CDA, en GroenLinks constructieve afspraken kunnen maken, met voor alle partijen genoeg ruimte om ook het eigen gezicht te laten zien.