Kuilvoerbalen langs de N348
Kuilvoerbalen langs de N348 Foto:

Ook Brummense Boeren Boos!

De industrie, de grote steden en het verkeer inclusief het vliegverkeer veroorzaakt het wél, maar blijft buiten schot" zo stelt Beker. Woordvoerder Henriet Dijk van LTO Noord zegt: "In zijn algemeenheid willen we eindelijk eens steun en waardering.

De klimaat dillema's zijn er, maar we verwachten morele ondersteuning en niet alleen het wijzende vingertje". Ook de woordvoering van de biologische boeren Laurens Nuijten van Biohuis begrijpt de boosheid. Biohuis heeft niet deelgenomen aan de demonstratie, maar diverse bio-boeren zijn op persoonlijke titel wel naar Den Haag gegaan. "Alle milieuproblemen worden de boeren in de schoenen geschoven, ook de biologische boeren" stelt Nuijten. "Je kunt niet goedkoop voedsel produceren en tegelijk diverse andere taken die de overheid heeft bedacht vervullen.

Carola Schouten (min. landbouw) heeft een mooi verhaal over kringloop landbouw. De biologische sector brengt dat al heel lang in de praktijk. Pionieren kost tijd en dus geld, maar van alleen goede plannen kan de schoorsteen niet roken. In de EU zien we een toename van 15 tot 20% biologische landbouw, behalve in Nederland. Hier is geen echt beleid voor de omvorming.

Overheden zouden kunnen beginnen met zelf lokaal geproduceerde biologische producten te gebruiken. Daar zit dan al gelijk een stuk beeldvorming en waardering in."