Duurzaamheidsdag Loenen 5 oktober

LOENEN - Op zaterdag 5 oktober 2019 organiseert de stichting Duurzame Projecten Loenen (DPL) in het kader van de Europese duurzaamheidsweek een Duurzaamheidsdag. Rondom en in het dorpscentrum De Brink in Loenen vinden allerlei activiteiten plaats om de inwoners te informeren over duurzaamheid.

Voorloper

In de afgelopen jaren heeft Loenen stevige stappen gezet om binnen 20 jaar te kunnen voorzien in de eigen energiebehoefte. In 2013 wist Loenen de wedstrijd Energieke Dorpen te winnen en kreeg hiermee een Europese subsidie van 200.000 euro. Dit geld is in een revolverend fonds gestopt om de inwoners van Loenen financieel te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning.

Met behulp van dit fonds is op dit moment voor 1,25 miljoen euro geïnvesteerd in zonnepanelen en het isoleren van woningen. Op dit moment zit er nog 100.000 euro in kas waarmee nog een keer een investering van 1,25 miljoen euro kan worden gefaciliteerd. Loenen heeft regionaal het meeste aantal zonnepanelen per inwoner!

Virtuele energiecentrale

Om deze zonne-energie zo slim mogelijk te gebruiken, heeft Loenen samen met de gemeente Apeldoorn een nieuwe subsidieaanvraag gedaan voor de ontwikkeling van een virtuele energiecentrale. Hiermee kan de vraag en het aanbod van zonne- energie in Loenen zo goed mogelijk op elkaar worden afgestemd. Deze aanvraag is beloond door Interreg North-West Europa, de Europese organisatie die gaat over het stimuleren van duurzame en innovatieve projecten

Coöperatie

Tijdens het avondgedeelte zal de onlangs opgerichte Energie Coöperatie Loenen uitleg geven over de projecten die op stapel staan en hoe inwoners van Loenen kunnen deelnemen.


Bingo Dwarsliggers

EERBEEK - Zondag 29 September wordt er weer een bingo gespeeld in het Pater Dekkerhuis aan de H.A.Lorentzstraat in Eerbeek. Deze wordt georganiseerd door Carnavalsvereniging CV de Dwarsliggers. Voor €12,50 speelt u alle rondes mee. De zaal is open vanaf 19.30 aanvang bingo 20.00. Er zijn mooie prijzen en geldprijzen te winnen, met als hoofdprijs €100,-!


Oud Papier Eerbeek

EERBEEK- Komende zaterdag wordt er t.b.v. muziekonderwijs in Eerbeek papier opgehaald door muziekvereniging Eendracht in de volgende straten:


(4e zaterdag); Veldweg, Rentmeesterstedeweg, Rentmeesterhof, en de wijk "Werfakker" (het gebied binnen de (incl.) Ringlaan, Groeneweg, (excl.) Boerenstraat en de spoorlijn).

De containers dienen voor 08:30 uur klaar te staan met de handvatten richting de weg en met het papier in (!) de container.