Nieuw college met CDA, PvdA, VVD, GL en D66?

Reactie lokale partijen

Mame Douma van de lokale partij Democratisch Brummen betwijfelt of het wel vanzelfsprekend is dat een coalitie van vijf partijen met wellicht evenzoveel wethouders ook een sterk bestuur vormt. "In ieder geval lijkt het er sterk op dat de lokale partijen buitenspel zijn gezet." Luuk Tuiten, de eenmansfractie van Lokaal Belang wil eerst de toelichting van informateur Prins horen, voordat hij reageert.

IPV – Groen Links

Een kwart eeuw geleden werd in Brummen de partij IPV (In Plaats Van) opgericht. De oprichters wilden de Brummense politiek verlossen van de regenteske wijze waarop in Brummen de landelijke partijen de politiek overheersten. Er moest meer naar de burgers worden geluisterd. Opmerkelijk hierbij is dat Carla Wijnhoven (nu VVD), ooit fractievoorzitter van IPV, en Hennie Beelen (nu GL), voorheen bijna drie jaar wethouder namens IPV, neugaan meebeslissen om de lokale partijen uit te sluiten.

Deelname Groen Links niet vanzelfsprekend

Zo blijkt uit een eerste reactie van Hennie Beelen op het voorstel voor de nieuwe coalitie. GL is het op een aantal belangrijke onderdelen niet eens met het advies. Zo hebben zij er moeite mee dat de lokale partijen, Democratisch Brummen, Lokaal Belang) niet vertegenwoordigd zijn in het beoogde college. Tevens voorziet Groen Links problemen bij het mogelijk grote aantal wethouders. Beelen wil wel meepraten en meedoen op voorwaarde dat de partij zich kan herkennen in het te voeren beleid. Dus méér groen en géén verhoging van de OZB. Met het laatste punt staat zij lijnrecht tegenover de VVD, CDA en PvdA die de OZB verhoging in hun vorige week gepresenteerde begroting hebben opgenomen.

Het is nog geen gelopen race.