Nieuw college met CDA, PvdA, VVD, GL en D66?

BRUMMEN/ EERBEEK - Een college dat de steun heeft van bijna tachtig procent (15 zetels) van de gemeenteraad en wellicht vijf parttime-wethouders. Dat is het advies dat de informateurs Anja Prins en Mike Waltmans (beide VVD) aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

De lokale partijen Lokaal Belang en Democratisch Brummen worden van deelname uitgesloten. De herschikking van het college is nodig sinds het aftreden van wethouder Margriet Wartena.

Nu is het aan de partijen

Met het advies van de informateurs lijkt de Brummense politiek weer in handen van de landelijke partijen te komen middels hun vertegenwoordiging op gemeentelijk niveau. Donderdag gaven de informateurs aan alle fractievoorzitters een korte toelichting op het advies. Nu is het aan de partijen om te komen tot een collegeakkoord en een college. Gelet op de huidige financiƫle situatie van de gemeente Brummen adviseren de informateurs een stabiel college waarin de raad 3 full time wethouders benoemt, verdeeld over alle of een deel van de coalitiepartijen.

Nieuwe collegepartijen

De twee partijen die volgens dit advies mogen aanschuiven in het bestaande college van VVD, CDA en PvdA zijn Groen Links en D66. In de eerste gesprekken hebben zij een kandidaat-wethouder naar voren geschoven. Bij Groen Links is dat Pouwel Inberg en D66 schoof de lokale partijvoorzitter Thijs Schiphorst naar voren.

Nieuwe gespreksronde

Tijdens die eerste ronde werd door de drie collegepartijen geen overeenstemming bereikt welke partij of welke wethouder mag aanschuiven in het bestaande college. Vandaar dat de VVD een nieuwe gespreksronde organiseerde.

De informateurs menen dat een coalitie die bestaat uit VVD, PvdA, CDA, GroenLinks en D66 een sterk bestuur is. "Dat kan ook de samenwerking met bijvoorbeeld provincie en landelijke politiek bevorderen," aldus de informateurs.