Begroting erbarmelijk en zonder perspectief

GEMEENTE BRUMMEN - Een miezerige 14.000 euro hoopt de gemeente Brummen in 2020 over te houden. Op een begroting van 48 miljoen. En wie de lijst maatregelen ziet die wethouder Peter-Paul Steinweg en zijn rekenmeesters te berde moeten brengen om de boeken met dat iele plusje te kunnen sluiten, weet dat nu wel het onderste uit de kan is geschraapt. Reserves worden daarbij niet opgebouwd, de financiƫle positie van de gemeente is erbarmelijk. Ruimte voor nieuw beleid: vergeet het maar.

In de perspectiefnota die in mei verscheen, had de horizon nog een gulden randje. Zeker er moest (onder meer) 7 ton extra aan OZB bij de burgers worden opgehaald, maar dan gloorde een batig saldo van 314.000 euro in 2020. Het mocht niet zo zijn: amendementen van de raad (onder meer halvering van de verhoging van de OZB), tegenvallende inkomsten uit het gemeentefonds (na 2020), hogere lasten bij Plus OV en Jeugdzorg: het batige saldo van drie ton transformeerde in luttele maanden naar een min van 173.000. Steinweg wil nu vasthouden aan de extra OZB opbrengst van 7 ton, terwijl de lastendruk voor burgers in Brummen al hoger ligt dan het landelijke gemiddelde.

De toeristenbelasting, die sinds 2007 met 200 procent is gestegen, gaat van 1,37 euro naar 1,75 per nacht. Ok, dat is nog fors lager dan landelijk (2,70 euro) en levert 190.000 euro op. Als de verhoging tenminste geen toeristen afschrikt. Dan is er wat versluierend een efficiencykorting wordt genoemd. De gemeentelijke budgetten worden niet langer jaarlijks verhoogd met 2,3 procent inflatiecorrectie, maar met 1,3. Efficiencymaatregelen moeten zorgen dat met de aldus slinkende budgetten toch de beoogde doelen gehaald kunnen worden. Voor 2020 levert dit 59.000 euro op, oplopend naar 245.000 in 2023. De ambtelijke organisatie kreeg voor de periode 2017-2020 al een bezuiniging opgelegd van 5 ton. Er komt 100.000 euro extra bij. Dat kan gevolgen hebben voor de kwaliteit van de dienstverlening werd al gewaarschuwd. En extra geld voor wegenonderhoud, in het voorjaar nog voorzien: geschrapt.

En wat er dan overblijft is een perspectief op niet sluitende begrotingen na 2020, een gemeente met een veel te hoge schuldenlast, een volstrekt onvoldoende solvabiliteit (het vermogen om schulden te betalen) en te weinig vermogen om tegenvallers op te vangen. Laat staan dat er ruimte is voor nieuw beleid. In de begroting wordt de financiƫle positie van de gemeente Brummen zorgelijk genoemd. Dramatisch lijkt beter te passen.