Wethouder Carla Pierik verricht de officiële opening. Foto: Marion Verhaaf
Wethouder Carla Pierik verricht de officiële opening. Foto: Marion Verhaaf

Complete dekking AED's in gemeente

EERBEEK – Met de plaatsing van de (laatste) Automatische Externe Defibrillator (AED) in Eerbeek, is in de gemeente Brummen de zogenoemde 6-minuten zone bij een circulatiestilstand (hartstilstand) binnen de dorpen en kernen gewaarborgd.

Tijdens een bijeenkomst van de burgerhulpverleners in de gemeente Brummen, werd onlangs duidelijk dat de dekking nog niet voldoende was. Mevrouw Dielissen uit Eerbeek gaf daarop aan, dat er bij haar aan huis aan de Veldkantweg wel een AED geplaatst mocht worden. Op dinsdag 24 september, toetste wethouder Pierik voor het eerst de code in om de kast te kunnen openen en verrichtte zo de officiële openingshandeling.

Stichting Burgerinitiatief Reanimatie AED gemeente Brummen (STAG) is ontstaan uit een initiatief van de wijkraden in de gemeente Brummen. De eerste contacten met de gemeente waren er al in 2012. Zij zetten een netwerk op van AED's en burgerhulpverleners in de gemeente en geven onder andere reanimatiecursussen en zorgen ervoor dat de AED's worden onderhouden. Met een 16 tal oproepen gedurende het afgelopen jaar, heeft de STAG bewezen dat het plaatsen van de AED's zeer zeker nodig is geweest. Carla Pierik benadrukte tijdens de officiële openingshandeling dat het een zeer belangrijke en goede voorziening is in de gemeente. "Het is fantastisch dat zo velen zich al hebben aangemeld als burgerhulpverlener." Deze laatste AED maakte de cirkel sluitend.