Henk met zijn vrouw Riet genietend van prachtig weer op vakantie.
Henk met zijn vrouw Riet genietend van prachtig weer op vakantie.

Voorzitter Henk Klein is toe aan opvolging!

EERBEEK - "Ik wil het stokje graag overdragen", zegt Henk Klein. "Ik kan het ook in de lucht gooien, maar ik ben bang dat dan niemand het opvangt. En het zou toch wel heel mooi zijn als de Stichting MET (Muziek en Theater) zou blijven bestaan."

Twintig jaar is Klein voorzitter van MET. Net zolang als de stichting bestaat. En al die jaren tekent MET voor zo'n tien muzikale evenementen in de Eerbeekse muziekkoepel in de oksel die gevormd wordt Het Hungeling en de Kanaalweg. En nagenoeg altijd gaan de zondagse concerten door, want bij slecht weer kan uitgeweken worden naar de nabijgelegen 'Schuure, waar muziekvereniging Eendracht haar oefenruimte heeft.

Verval van muziekkoepel

Klein rolde er feitelijk in, net als zijn vrouw Riet trouwens. Ook een steunpilaar van MET. Klein: "Sinds 1909 heeft op die plek altijd een muziekkoepel gestaan. In 1926 werd de eerste vervangen door een oude muziektent van Brummen. Die is weer in 1951 vervangen door de huidige. Twintig jaar geleden verkeerde de koepel door weersinvloeden en vandalisme in slechte staat. Ik was in die tijd voorzitter van de wijkraad Eerbeek-West. In die functie werd ik benaderd door Johan van Zadelhoff van het naast de muziekkoepel gelegen Grand Café De Korenmolen. Johan had als kind veel gespeeld bij de muziekkoepel en zag het verval met lede ogen aan. Of wij als wijkraad niet iets konden doen." Met enkele enthousiastelingen toog Klein aan het werk.

Inzamelen

Geld werd ingezameld, adverteerders benaderd, Rotary en Rabobank deden een duit in het zakje. De gemeente Brummen stelde een bedrag beschikbaar gelijk aan wat in tien jaar aan onderhoud aan de koepel werd verricht. Gelijktijdig werd het gebouwtje overgedragen aan de inmiddels opgerichte Stichting Muziek en Theater.

Muziekevenementen

Klein: "We konden de boel opknappen. Maar ja, aan een muziekkoepel waar niets gebeurt, heb je ook niks. Dus zijn we muziekevenementen gaan organiseren. Die zijn doorgaans gratis. We vragen vrijwillige bijdrage

aan de gasten. Dat zijn er doorgaans tussen de 60 en de 120."

Klein budget

De Stichting werkt met een klein budget: "De meeste koren of gezelschappen die optreden doen dat gelukkig voor niets of voor een kleine vergoeding. Betalen kunnen we ook maar weinig, want onze inkomsten zijn gering. Daarbij moeten we natuurlijk wel in de koepel investeren. En we willen een reserve aanhouden. Want een paar jaar geleden bijvoorbeeld ging de motor van het rolluik kapot. Dan ben je drie mille verder."

Hopen op een opvolger

Klein hoopt van harte dat een opvolger zich meldt. "Riet en ik steken er veel tijd en energie in. Het is een heel gepriegel om het rooster rond te krijgen en zelfs gedurende het seizoen veranderen er soms nog zaken in de planning. Maar het is leuk werk en je ontmoet er heel veel mensen mee. De andere kant is dat Riet bijna 80 jaar is. Ik word het over twee jaar. Tijd om te stoppen. Ik loop al een paar jaar met de gedachte het stokje over te dragen. Ik heb dat ook al vaker geuit. Maar ons probleem is hetzelfde als bij veel andere organisaties die het van vrijwilligers moeten hebben. Mensen zijn doorgaans graag bereid om mee te werken aan eenmalige klussen. Maar ze willen zich liever niet lang en structureel binden aan een vrijwillige klus. Ik had gehoopt uit de kringen van de Eendracht iemand te kunnen vinden. Maar ja die mensen hebben het al zo druk met hun eigen muziekvereniging. Die kunnen dit er niet bij hebben. Ik snap dat op zich wel." En als er geen opvolging komt? Klein: "Tja, de andere vrijwilligers voorspellen dan het einde van MET."