Molendorp Brummen

Alles wordt anders in Brummen. En dan bedoel ik niet een nieuwe coalitie in het gemeentehuis, of de vraag of het bestemmingsplan Eerbeek halfvol of halfleeg is. Het is on-nieuws vergeleken met de revolutie in ons landschap. U weet van niks? Ik ook niet voordat ik de 'Werksessie Regionale Energie Strategie (RES)' bezocht. De eerste van een reeks. Het zal wel weer gaan over zonnepanelen op het gemeentehuis, een zonnepark in Hall, of een windmolen aan de overkant van de IJssel. Nou nee: De zeven gemeenten van de Stedendriehoek, samen de Cleantech-regio, hebben van het Rijk de opdracht gekregen zo'n 250 windmolens 180 meter in de hoogte te steken en 1750 hectare zonnepark uit te rollen. Cleantech regelt het. Gereed staan een Stuurgroep, een Kerngroep, een Coördinatiegroep, een Managementgroep, een Themagroep Communicatie en een Themagroep Ruimtelijke Ordening. Daar zijn we tien jaar mee opgescheept tot de Stedendriehoek in 2030 energieneutraal is. Niet de papierindustrie, die doet er jaren langer over.

Je zou denken: Zet de windturbines maar langs de A1 en de A50 en misschien wat vriendelijke staartmolentjes in de wei, dan zijn wij er mooi van af. Vergeet het maar. Het managementteam van RES heeft berekend dat Brummen misschien wel dertig windmolens moet

toelaten en tientallen hectares zonnepark. Klimaatscepsis en ongeloof houden het niet tegen. De Raad van State evenmin, in vrijwel alle beroepszaken wint het molenpark.

Schone energie verandert het landschap, maar Brummen moet Brummen blijven. Daar kunnen de dorpsraden over meepraten. Van de deelnemers aan de werksessie waande een enkeling zich in de gouden eeuw met strakke windmolens, tot waar het oog reikt. De meerderheid ziet ze het liefst op een kluitje en ver weg. Er werd gewezen naar Cortenoever, de Eerbeekse hooilanden en het bos bij de Doonweg. In 2030 draaien de wieken. Molendorp Brummen.