Raad van State streept fors in plan Eerbeek

EERBEEK - De Raad van State heeft bezwaren tegen belangrijke delen van het bestemmingsplan gehonoreerd. Op ruim twintig punten verklaarde de Afdeling Bestuursrechtspraak de beroepschriften gegrond.

Het bestemmingsplan Eerbeek is na een moeizaam voortraject op 15 maart 2018 door de gemeenteraad vastgesteld. In een totaalplan probeert de gemeente wonen en werken binnen het dorp Eerbeek in een keer te regelen. Met de uitspraak van de Raad van State kan worden geconcludeerd dat dát niet is gelukt. Met name de voor de bedrijven gecreëerde mogelijkheden heeft de Raad van State doorgestreept.

Denkbeeldig slot eraf

In een eerste reactie wijst verantwoordelijk wethouder Peter-Paul Steinweg erop dat "voor grote delen van Eerbeek het denkbeeldige slot er af is." Volgens de wethouder zijn de plannen met het dorpscentrum, de woningbouw in de Eerbeekse Enk, de invulling van de vrijgekomen scholenlocaties nu onherroepelijk in werking getreden. Wat betreft de gemeentelijke plannen voor de industrie is de Raad van State zeer kritisch. In de zeer lange uitspraak komt de Raad bij herhaling tot de conclusie dat "moet worden geoordeeld dat het bestreden besluit niet met de vereiste zorgvuldigheid is voorbereid."

Daarom zijn de plannen voor het Burgersterrein en het het terrein van Mayr Melnhof aan de Coldenhovenseweg geschrapt. Ook komt in Eerbeek geen extra ruimte voor bedrijven om grondwater te onttrekken. Het nieuwe bestemmingsplan Eerbeek moest dit juist mogelijk maken. De bezwaren van de Gelderse Natuur en Milieufederatie werden grotendeels gehonoreerd. Petra Souwerbren zegt namens de federatie dat dit een heel belangrijk signaal is. "Zou het bestemmingsplan doorgaan, dan zou de papierindustrie jaarlijks 1 miljoen kubieke meter grondwater extra mogen onttrekken. Wij pleiten voor een integrale aanpak van het watergebruik, waarbij we meer rekening gaan houden met de verdroging". Voor enkele onderdelen van het plan heeft de gemeente een half jaar gekregen om, rekening houdend met de uitspraak, een nieuw besluit te nemen. Voor onder andere het Burgersterrein en het terrein van Mayr Melnhof krijgt de gemeente een jaar de tijd om met een nieuw plan te komen.

Bij de verdediging van het plan heeft de gemeente zich laten bijstaan door de landsadvocaat. Die kon niet verhinderen dat ruim twintig bezwaarmakers (grotendeels) in hun recht stonden en dat de gemeente hen totaal bijna tienduizend euro proceskosten moet vergoeden!