Afbeelding

Vakantie zorgt voor thuiszorgproblemen

BRUMMEN - De vakantieperiode heeft de diverse thuiszorgorganisaties opnieuw problemen bezorgd. In 2017 kreeg het PvdA-ombudsteam klachten over uitblijven van zorg in de vakantieperiode. Begin vorig jaar signaleerde de lokale PvdA-fractie opnieuw dat het lastig was om vervangende zorgverleners te vinden. Dit jaar is dat niet verbeterd. Van verschillende kanten bereikte de redactie berichten dat inwoners van de gemeente Brummen in de afgelopen weken niet de zorg hebben gehad waarop ze recht hadden. Ook niet altijd werd door de thuiszorgorganisaties duidelijk gemeld dat er even niemand beschikbaar is.

Thuiszorgorganisaties kampen al geruime tijd met een gebrek aan medewerk(st)ers. In de eerste plaats zijn niet voldoende mensen bereid om in de thuiszorg aan de slag te gaan en in de tweede plaats is de vraag naar zorg fors groter geworden. Per 1 januari van dit jaar bedraagt de maximale eigen bijdrage voor deze zorg voor iedereen, ongeacht inkomen en draagkracht, 17,50 euro per vier weken. Mensen met hogere inkomens, die vroeger juist vanwege de eigen bijdrage geen beroep deden op de thuiszorg, melden zich nu voor hulp aan. Aan die vraag kunnen de organisaties maar moeizaam voldoen. In de vakantieperiode werden vroeger vakantiewerkers ingeschakeld, maar die zijn nauwelijks beschikbaar voor dit werk. Zo ontstaat er in de zomermaanden een tekort en kan het niet anders dat mensen soms niet de hulp krijgen, waar ze recht op hebben. De gemeente Brummen is volgens de Wet Maatschappelijke ondersteuning verantwoordelijk voor de zorg aan haar inwoners. Bij de gemeente is één concrete klacht bekend waarin een inwoner minder uren hulp heeft gekregen dan was afgesproken. "Over deze situatie hebben we contact gehad met de zorgaanbieder. De uitkomsten daarvan zijn gedeeld met degene die de klacht heeft ingediend," aldus een woordvoerder namens de gemeente.

Verder is het bij de gemeente bekend dat, omdat er een groot tekort is aan vervangende hulpen, in de vakantieperiodes soms niet de volledige hulp geleverd kon worden. Als een inwoner geen hulp krijgt dan moet deze daarover eerst in overleg met de aanbieder. "Onze ervaring leert dat dit vaak leidt tot een adequate oplossing," aldus de gemeente. Als dat overleg niet tot een oplossing leidt, dan kan het probleem gemeld worden bij Team voor Elkaar. Dit kan telefonisch via (0575) 56 85 68 of mailadres info@teamvoorelkaar.nl. Ook kan men langskomen op een van de inloopspreekuren van Team Voor Elkaar (in Brummen te vinden in Plein Vijf en in Eerbeek in het Servicepunt). Samen met medewerkers van Team voor Elkaar wordt dan gekeken naar eventuele oplossingen.De gemeentelijke accountmanager sociaal domein gaan gelijktijdig in gesprek met de desbetreffende zorgaanbieder met als doel een oplossing voor de binnengekomen klachten.

De gemeente heeft in de overeenkomst met de zorgaanbieders afspraken opgenomen in het geval een zorgaanbieder binnen een bepaalde termijn geen zorg kan leveren. Zorgaanbieders die te maken krijgen met wachttijd wegens bijvoorbeeld vakantie of ziekte en tijdelijk de hulp bij het huishouden niet kunnen leveren, moeten naar een gelijkwaardige oplossing zoeken. Ze moeten de gemeente hierover direct per email informeren. Een gelijkwaardige oplossing houdt in dat de inwoner van de geïndiceerde zorg wordt voorzien als deze dat wenst. Als de inwoner vrijwillig wil wachten totdat zorg geleverd kan worden, verwacht de gemeente van de dienstverlener geen verdere actie.Als een zorgaanbieder qua zorg in gebreke blijft, kan de gemeente op basis van de overeenkomsten maatregelen nemen. Daar is in Brummen tot dusver nauwelijks sprake geweest. De gemeente benadrukt dat als aan een inwoner langdurig geen of te weinig zorg wordt geleverd en dit in overleg met een aanbieder niet wordt opgelost, ze dat graag wil weten, bespreken en aanpakken!