Afbeelding

Cleantech Regio resultaten energiek 2018

REGIO - De Cleantech Regio heeft in 2018 prachtige resultaten neergezet. Dit blijkt uit het recent gepubliceerde jaaroverzicht. Van het ondersteunen van initiatieven voor vermindering CO2-uitstoot en minder afval en meer hergebruik tot oplossingen die leiden tot een betere bereikbaarheid, slimme mobiliteit en een betere leefomgeving. Het is een breed palet waar de Cleantech Regio zich mee bezighoudt met als gemene deler dat de activiteiten bijdragen aan een duurzame welvaart voor de inwoners.

Om de activiteiten nog beter te kunnen richten is in 2018 door de samenwerkende ondernemers, onderwijs en onderzoek en overheden de Agenda Cleantech Regio 2019 – 2023 vastgesteld. Een ambitieuze agenda waarin de Cleantech Regio aangeeft in 2023 25% minder CO2 te willen uitstoten, de meest circulaire regio in Nederland te willen zijn, met vervoer dat snel, slim én schoon is. Daarnaast heeft in 2023 iedere werkgever de medewerkers die nodig zijn, worden er minimaal 100 start-ups of businesscases per jaar gerealiseerd en staat de regio in de landelijke top 5 als dé vestigingsregio voor bedrijven en talenten.


Op het gebied van energietransitie heeft de regio in 2018 28 initiatieven ondersteund die leiden tot minder CO2. Voorbeelden hiervan zijn ondersteuning van het Dutch Aviation and Airport Centre (DEAC), waterstof werkprogramma, warmtenet De Mars en het project Transform. Daarnaast is de Cleantech Regio trekker van de Regionale Energiestrategie.
Op het gebied van circulaire economie heeft de regio 15 initiatieven ondersteund voor minder afval en hergebruik. In 2014 produceerde een inwoner van de regio gemiddeld nog 149 kilo restafval per jaar, in 2018 is dat verminderd naar 120 kilo.

Snel, slim en schoon vervoer heeft in 2018 ook veel aandacht gekregen van de Cleantech Regio. Een aantal resultaten: 800 spitsmijdingen, 61 intelligente verkeerregelinstallaties, succesvolle e-bike probeeractie en vrachtfietsprobeeracties.

De Cleantech Regio zoekt de verbinding met de omliggende regio's.