Weerwoord op kritiek van voorml. wethouder Wartena

BRUMMEN - Voormalig wethouder Wartena spreekt zich in het interview over haar vertrek als wethouder uit over wat zij noemt 'raadshoppers', die het haar in haar ogen vooral moeilijk maakten. De raadsleden die ze aanspreekt hebben meerdere politieke huizen bevolkt en waren naar haar mening uit op haar bloed. Een raadslid spreekt bij zijn belofte of eed uit "persoonlijk en zonder last of ruggespraak" het ambt te aanvaarden. Van zetelroof kan strikt genomen dan ook geen sprake zijn.

Carla Wijnhoven (VVD), Mame Douma (DB) en Hennie Beelen (GL) moeten het ontgelden in het interview. Wartena verwijt hen alleen eigenbelang na te streven. In haar tirade vergeet Wartena Mathilde Meindersma (IPV, Fractie Wijnhoven, VVD), maar vooral ook haar eigen partijoprichter Luuk Tuiten die via CDA naar de VVD ging om daarna Lokaal Belang op te richten, waar hij een periode wethouder voor was.

Jammer

Carla Wijnhoven (van Groen Links naar IPV, naar Fractie Wijnhoven om bij de VVD te belanden) vindt 'de reactie van Wartena jammer': "De partij waarvoor zij wethouder was, vond haar bestaansrecht in het feit, dat de oprichting gedaan is door de door haar betitelde raadshoppers. Ik zelf zie het anders en zet mezelf op een positieve manier in voor Brummen". Haar fractiegenote Meindersma kan door drukke familiezaken niet inhoudelijk reageren, maar sluit zich aan bij Wijnhoven.

Wethouderschap onderschat

Hennie Beelen (IPV en na opheffing daarvan GL) stelt: "In mijn ogen heeft ze de zwaarte van een wethouderschap onderschat. Aardig en sociaal zijn is een grote en belangrijke kwaliteit van haar, echter dat is onvoldoende in een dergelijke functie. Allengs werd ook duidelijk dat ze onvoldoende groeide in haar functie als wethouder. En dat is toch echt iets wat op haar eigen bordje ligt. Ja de raad was soms 'lastig' maar dat is ook zijn taak als controlerend orgaan".

Beelen meldt dat ze al sinds de landelijke oprichting van Groen Links, daar lid van is. De aansluiting bij een lokale fractie, na 4 jaar niet in de raad te hebben gezeten, is in haar ogen een logische stap. Mame Douma (VVD, LB en DB) verzucht vanaf zijn vakantieadres: "Wat een toestanden toch weer in Brummen". Hij kan geen overleg hebben met zijn fractie en wil het derhalve bij die verzuchting laten.

Leven na de dood

Het enig zittend raadslid van de partij van Wartena, Luuk Tuiten, geeft aan "geen behoefte te hebben om te reageren". Of hij daarmee als 'groot raadshopper' Wartena's woorden ontkracht of ondersteunt is niet duidelijk. Wel duidelijk is dat Tuiten zijn kruit nog even droog houdt, want met Freek de Jonge geldt in de politiek het devies "er is leven na de dood".