Honderden vissen dood door lijmstof

De gemeente Brummen plaatste waarschuwingsborden langs het traject 't Haagje – Smeestraat. Omdat de oorzaak en de aard van de vervuiling vrijdagavond nog niet bekend was, werd de beek afgedamd ter hoogte van de Korenmolen om verspreiding van de verontreiniging te stoppen. Vervolgens werd het water daar uit de beek gehaald en in het vuilwaterriool gepompt. In de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Brummen is het gezuiverd. Later op de avond was al het verkleurde en vervuilde water weggepomp en verkeerde de beek weer in de oorspronkelijke staat.

De brandweer spoelde vanaf De Hoop extra water door de bedding, zodat ook het laatste vervuilde water weggepompt kon worden. Rond 01 uur waren de pompwerkzaamheden klaar en haalde een aannemer de afdamming weer weg. Bernoe Meier zei dat het nog een geluk was dat de beek op dit moment weinig water voert. De vervuiling verspreidde zich daardoor langzaam. Woensdag werd bekend dat de synthetische lijmstof de oorzaak was en dat het om een eenmalig incident gaat. Honderden vissen hadden niets meer aan die boodschap.

De Eerbeekse Beek staat aan de basis van de ontwikkeling van de papierindustrie. Op 22 mei 2018 werd een kunstwerk over de Eerbeekse Beek officieel onthuld. Het heeft een plek aan de wand van papierfabriek DS Smith in Eerbeek; de veroorzaker van de vervuiling. Het kunstwerk verbeeldt de loop van de Eerbeekse Beek van de sprengkoppen op de Veluwe, via het dorp Eerbeek met haar papierindustrie naar de oliemolen bij het Huis te Eerbeek.