Afbeelding

Jeugdzorg kost Brummen 4,3 miljoen

BRUMMEN - Het verlenen van Jeugdzorg in Brummen kost de gemeente jaarlijks tenminste 4,3 miljoen euro. Althans dat is het bedrag dat in 2018 aan declaraties werd uitgekeerd. Het kan hoger uitvallen omdat zorgverleners nog tot vijf jaar na de verleende zorg rekeningen kunnen aandragen. In 2018 maakten 358 kinderen gebruik van jeugdzorg.

Brummen maakte vorige week bekend dat het kwalitatief betere jeugdzorg wil gaan bieden aan jongeren die dat nodig hebben. Die moet laagdrempelig zijn, snel worden geleverd en de verschillende soorten zorg moeten beter op elkaar worden afgestemd. Om dat te bereiken heeft de gemeente een budget van 60.000 euro beschikbaar gesteld voor een Praktijkondersteuner Jeugd (POJ) die de 10 huisartsen in de gemeente gaat bijstaan. Volgens mede-initiatiefnemer en huisarts Marcel Kerkhoven is het een belangrijke stap om de zorg aan jongeren te verbeteren. Bij het ondertekenen van een convenant met de gemeente vorige week zei hij dat de POJ ervoor zorgt dat jongeren die via de huisarts in beeld zijn, goed gehoord en geholpen worden. Maar ook dat er waar nodig, ondersteuning is als overbrugging naar intensievere hulp. Het leidt ook tot betere afstemming tussen bijvoorbeeld huisarts en Team voor Elkaar en een gerichtere doorverwijzing naar specialistische hulp.

Door POJ meer tijd

Jongeren en/ of ouders melden zich nu vaak bij Team voor Elkaar of de huisarts. Die zijn samen de belangrijkste verwijzers naar jeugdhulp, met ieder zo'n 40 procent aandeel. De overige 20 procent van de verwijzingen naar jeugdhulp vinden plaats via één van de gecertificeerde instellingen, jeugdartsen, medisch specialisten of kinderrechter. Door de Praktijkondersteuner-Jeugd, is bij de huisarts meer tijd beschikbaar om in een gesprek met zorg zoekende jongeren juiste oplossingen te vinden. Bij Team voor Elkaar is die extra ruimte er meestal wel.

Minder doorverwijzingen

Hoewel de jeugdzorg voor Brummen (net als voor elders overigens) een dure voorziening is, verwacht de gemeente geen directe financiële voordelen van het inzetten van de praktijkondersteuner. Volgens Brummen staat het leveren van een betere jeugdzorg centraal. Toch is er wel enige hoop dat de kost de baat vooruitgaat. Brummen verwacht dat er minder verwezen hoeft te worden naar kostbare specialistische zorg en dat het op langere termijn ook tot een besparing op de uitgaven jeugdzorg leidt. Wethouder Pierik legde dit ook uit aan de gemeenteraad tijdens het debat van de perspectiefnota, waar ook dit onderwerp aan bod kwam. Ze heeft hierbij aangegeven dat de praktijkondersteuner bijdraagt aan het gemeentelijke motto: betere zorg met minder middelen.

Een dagdeel aan de slag

Nu is het afwachten of één praktijkondersteuner voldoende is. De gemeente laat weten dat het een eerste inschatting is van wat nodig is. De POJ gaat bij alle huisartsen een dagdeel aan de slag. De voortgang van het project wordt halfjaarlijks in een gezamenlijke stuurgroep besproken. Zo nodig kunnen daarna bijstellingen gedaan worden.

Jeugdzorg verbeteren

Brummen is er veel aan gelegen de jeugdzorg te verbeteren. Eind 2017 bleek uit een cliëntervaringsonderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau BMC, dat deze zorg in de gemeente Brummen op belangrijke punten beter zou kunnen. Van de deelnemers aan het onderzoek was ongeveer 40 procent niet tevreden over de snelheid waarmee hulp werd geboden na een hulpvraag. Bijna eenderde vond de kwaliteit en kennis van de hulpverleners tekortschieten. Wethouder Jolanda Pierik beloofde toen verbeteringen. De aanstelling van de POJ moet daaraan bijdragen.

inzet